Hlavní navigace

Platíte si jako OSVČ jen minimální zálohy? Sebereme vám důchod, plánuje Maláčová

6. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Asociace malých a středních podniků a živnostníků se ohrazuje vůči slovům ministryně na adresu živnostníků. Na důchod mají stejný nárok jako zaměstnanci.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR reaguje na slova ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, která se v pořadu Interview ČT24 vyjádřila k plánované reformě důchodového systému. 

Podle jejích slov, která uvedla v rámci pořadu, živnostníci, kteří platí jen minimální zálohy, nedosáhnou ani na nultý pilíř plánovaného nového důchodového systému. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se proti těmto slovům ohrazuje a zdůrazňuje, aby živnostníci, kteří plní řádně povinnosti ukládané státem, měli stejně rovné podmínky a ochranu v důchodovém věku jako zaměstnanci.

Paní ministryně správně upozornila na skutečnost, že OSVČ mají větší volnost v práci a jejím rozvrhu; zapomíná však, že na rozdíl od zaměstnance živnostník nepřestává řešit své podnikání odchodem z pracoviště, ale zabývá se jím v podstatě nepřetržitě a především pak, že nemá žádné jistoty, včetně základní jistoty v podobě pravidelné mzdy. Navíc ručí za své podnikání veškerým svým majetkem, uvádí Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva AMSP ČR a předseda Legislativní rady MSP.

Psali jsme na téma důchodová reforma: Zvyšme OSVČ sociální pojištění, je to pro jejich dobro, říká ministerstvo

Navrhovaný nultý pilíř, tj. pilíř nezásluhový, by měl dle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí odpovídat 1/3 průměrné mzdy, a tedy částce nad hranicí příjmové chudoby. 

Zcela zbytečně se vykopává příkop mezi živnostníky a zaměstnanci. Obě skupiny jsou pro ekonomiku potřebné, uzavírá Zdeněk Tomíček.

Čtěte také: Opravdu přispívají zaměstnanci na důchody OSVČ? Aneb co studie skutečně řešila

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).