Hlavní navigace

Odvody na zdravotní a sociální se odpouštět nebudou, vzkázala ministryně financí

13. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Ministryně financí Alena Schillerová potvrdila, že tentokrát se odvody na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ odpouštět nebudou. Co je důvodem?

Na jaře, kdy se Česko poprvé potýkalo s nouzovým stavem v souvislosti s pandemickou situací, měly OSVČ odpuštěny odvody na zdravotní a sociální pojištění. Na podzim je situace jiná. Tentokrát se nic odpouštět nebude. 

Nevypnuli jsme ekonomiku, s odpuštěním odvodů nepočítejte, říká ministryně

Informaci potvrdila skrze sociální sítě ministryně financí Alena Schillerová. My samozřejmě téma odpuštění odvodů diskutujeme, ale v tuto chvíli k nim přistoupit nechceme, protože jsme ekonomiku, na rozdíl od jara, nevypnuli jako celek a prominutí odvodů jenom některým skupinám prostě není možné, vzkázala OSVČ Schillerová. 

Podle ní by odpouštění odvodů znamenalo velkou díru do zdravotního systému: Který naopak potřebujeme v tuto chvíli posilovat, na tom se asi všichni shodneme, doplnila ministryně financí. 

Tip: Nevíte, na jakou podporu od státu máte nárok? Zde je rozcestník pomoci

Jaký byl stav na jaře?

Od března do srpna nemusely OSVČ platit žádné zálohy na sociální a zdravotní pojištění. OSVČ, které platily pouze minimální zálohy, nemusely navíc ani nic doplácet. Ty, které měly vyšší zálohy, pak zpětně doplatily rozdíl mezi tím, co skutečně měly odvádět, a minimální zálohou.

Zpětně, příští rok po podání přehledu za rok 2020, pak budou muset OSVČ doplatit rozdíl mezi minimální zálohou a tím, co skutečně měly odvádět. Kdo tedy platí pouze minimální zálohy, bylo mu pojistné na 6 měsíců plně odpuštěno.

Kompenzační bonus nelze prakticky s žádnou další podporou kombinovat

Tento scénář ale na podzim neplatí. OSVČ byl přiznán pouze kompenzační bonus. Jak jsme psali, nelze ho prakticky s žádnou další podporou kombinovat.

skoleni_15_4

OSVČ mohou kompenzační bonus kombinovat ve stejném období s:

  • rodičovským příspěvkem
  • důchodem
  • příjmy ze zaměstnání (převažující část příjmů ovšem musela před uzavřením pocházet z podnikání)
  • klasickým ošetřovným pro zaměstnance
  • příspěvkem na bydlení
  • dávkami v hmotné nouzi (ale pozor na to, že kompenzační bonus je započitatelným příjmem pro stanovení nároku na dávky vyplacené podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi, takže ovlivňuje výši této dávky)

OSVČ nemohou kompenzační bonus kombinovat ve stejném období s:

  • podporou v nezaměstnanosti
  • ošetřovným pro OSVČ
  • programy Antivirus na zaměstnance
  • speciálními dotačními programy Covid

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).