Hlavní navigace

Ohlídejte si důchodové pojištění. Pomohou přehledy o důchodové době od ČSSZ

13. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Česká správa sociálního zabezpečení rozesílá přehledy důchodových dob. Kdo může psaní od sociálky očekávat a co dělat, pokud jsou v něm nepřesnosti?

Přehledy důchodových dob slouží k jednoduché kontrole údajů, které má Česká správa sociálního zabezpečení v evidenci. V případě, že v zaslaném přehledu dob důchodového pojištění objeví pojištěnec nepřesnosti, měl by se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa bydliště.

Aktuální psaní, která teď míří do schránek, mohou očekávat muži ročníku narození 1957 a ženy, které se narodily v roce 1960.

Zkušenosti z předchozích let nám potvrdily, že i ti, kteří zatím svůj důchod příliš neřeší, si díky této službě předem ověří, zda má ČSSZ ve své evidenci úplné údaje týkající se dob jejich důchodového pojištění. Zjistí-li, že jim určitá období chybí, začnou se zajímat o to, jak a kdy mohou chybějící doby doložit, aby se v předstihu připravili na podání žádosti o důchod, uvádí zastupující ústřední ředitel ČSSZ František Boháček

Není však nutné čekat na dopis od ČSSZ. Každý, koho zajímá, jaké jeho doby pojištění má ČSSZ v evidenci, může mít průběžný přehled. ČSSZ nabízí hned několik způsobů, jak ho získat.

První cestou je ePortálu ČSSZ, kde může každý sledovat, jaké doby ČSSZ eviduje (online služba Přehled dob důchodového pojištění). Pokud pojištěnci nedisponují prostředky pro přihlášení k ePortálu ČSSZ, mají možnost písemně požádat ČSSZ o vyhotovení informativního osobního listu důchodového pojištění, který jim může být zaslán zdarma jednou za kalendářní rok.

Co dělat, když chybí doba zaměstnání?  

K této situaci může dojít, když zaměstnavatel nesplnil svoji povinnost tím, že nevyhotovil evidenční list důchodového pojištění (ELDP) a neodeslal ho ČSSZ. Pokud zaměstnavatel existuje, je nutné ho požádat přímo nebo prostřednictvím příslušné okresní správy sociálního zabezpečení, aby splnil svou povinnost a ELDP vyhotovil dodatečně. V případě, že zaměstnavatel již zanikl a jeho činnost převzala (včetně zaměstnanců) nástupnická organizace, přebírá tím i povinnost vyhotovit ELDP. Tuto povinnost přebírá i případný insolvenční správce či likvidátor.

Brand24

Mohlo by se hodit: Zkontrolujte si své důchodové pojištění. Máme návod, jak na to

Zaměstnavatel je povinen za zaměstnance platit sociální pojištění

Zaměstnavatel je po dobu trvání pracovního poměru povinen odvádět za svého zaměstnance sociální a zdravotní pojištění (pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění). Pokud svou zákonnou povinnost neplní, není to nikdy problém zaměstnance. Česká správa sociálního zabezpečení zaměstnavatele kontaktuje a bude po něm nezaplacené zálohy vymáhat. K nim také přibude penále. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).