Hlavní navigace

Olomoucký berňák čeká kontrola, výsledkem ale může být, že bylo vše v pořádku

11. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kvůli pochybnosti o zákonnosti a správnosti postupu v kauze „výzva novomanželům“ zahájilo Generální finanční ředitelství kontrolu olomouckého berňáku.

Na případ, kdy finanční úřad obeslal „kobercovým náletem“ skoro stovku novomanželů, upozornil server Podnikatel.cz. Dohlídka, jak se kontrola nazývá, však může dopadnout i tak, že Generální finanční ředitelství (GFŘ) vyhodnotí, že vše bylo v pořádku.

Na postup berňáku si posvítí nadřízení

Generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček včera rozhodl o provedení dohlídkové činnosti na Finančním úřadě pro Olomoucký kraj. Dohlídkovou činností se rozumí kontrolní činnost orgánů Finanční správy ČR, kde nadřízený orgán kontroluje orgán jemu podřízený, např. Generální finanční ředitelství kontroluje finanční úřad. Kontrolní orgán zjišťuje správnost a úplnost uplatňování obecně závazných právních předpisů, vnitřních norem, metodických pokynů, úkolů, příkazů a opatření při výkonu správy daní a ostatních činností finanční správy, uvedl serveru Podnikatel.cz Lukáš Heřtus z tiskového oddělení GFŘ.

Kontrola bude provedena kvůli postupu berňáku, který zvolil v rámci kontroly dodržování EET metodu „kobercového náletu“ a na základě údajů z matrik rozeslal výzvy o poskytnutí údajů o svatební hostině novomanželům, kteří měli svatební obřad na adrese určité restaurace, a také novomanželům, kteří měli svatební obřad v konkrétní den i v obřadní síni obecního/městského úřadu. Výzva tak došla i novomanželům, kteří měli hostinu doma.

Brand24

Čtěte více: Berňák žádal detaily o svatební hostině i po manželech, kteří měli hostinu doma

Výsledkem kontroly může být, že bylo vše v pořádku

Navzdory tomu, že odborníci mají o nezákonnosti výzvy jasno, GFŘ ještě dva dny zpátky tvrdilo, že vše proběhlo v souladu s předpisy. Včera už ale GFŘ zahájilo kontrolu olomouckého berňáku. Samotné zahájení dohlídkové činnosti ovšem ještě neznamená, že by úřad přiznal, že došlo k porušení zákona. Výsledkem dohlídky může být zjištění, že je vše v pořádku, nebo naopak zjištění, že kontrolované záležitosti jsou v rozporu s právními předpisy, metodickými pokyny atd. V případě zjištění nedostatků kontrolní orgán stanoví opatření/doporučení k jejich odstranění. Délka dohlídky závisí na jejím rozsahu a předmětu kontroly, upřesnil serveru Podnikatel.cz Lukáš Heřtus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).