Hlavní navigace

OSA uleví provozovnám a společnostem, kterých se dotknul nouzový stav

23. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ochranný svaz autorský ve spolupráci s INTERGRAM a dalšími kolektivními správci je připraven pomoci provozovatelům i autorům.

Provozovatelé nebudou muset platit poplatky po dobu zavření jejich provozoven a mohou si také odložit splátky těchto poplatků. 

Odpuštění autorských odměn

Kultura stojí nad propastí a každý zásah do příjmové stránky autorů a uměleckých profesí jí dále podráží již tak značně podlomené zdraví. Hudební scéna je tak zasažena, na činnost kapel jsou navázány další profese, jako jsou bedňáci, osvětlovači, zvukaři, manažeři kapel, provozovatelé hudebních klubů, agentury pořádající koncerty a zajišťující drahou techniku a mnohé další. Z koncertní a festivalové sezóny profitují i provozovatelé hotelů a penzionů, majitelé restaurací. Vše je velmi úzce provázáno, popisuje předseda představenstva OSA Roman Strejček.  

Autoři a další umělecké profese jsou tak společně s majiteli restaurací, ubytovacích zařízení a provozoven služeb tou nejpostiženější skupinou občanů této země, na kterou opatření v boji s pandemií dopadají nejtíživěji. Autoři hudby cítí sounáležitost s majiteli restaurací, ubytovacích zařízení a provozoven služeb, na jejichž provozy stejně tvrdě dopadla opatření nouzového stavu. Jsme v tomto okamžiku na jedné lodi, a proto jsme připravili balíček opatření, kterým jsme těmto podnikatelům uvolnili ruce, doplňuje dále Roman Strejček.

OSA dostala pokutu v souvislosti s ubytovacími zařízeními. Podrobnosti najdete v článku OSA narazila na kámen, pokuta 10 milionů za poplatky za TV v prázdných pokojích

Ochranný svaz autorský tedy oslovil obchodní partnery, které ubezpečil o tom, že za období, kdy museli mít provozovny uzavřeny, nebudou hradit autorské odměny a v případech, kdy mají již zaplaceno na toto krizové období, jim budou autorské odměny vráceny. Dále jim nabídl možnost odložení plateb o 90 dnů nebo rozložení plateb až na 12 splátek za období před a po nouzovém stavu, případně uzavření splátkového kalendáře.

Jak postupovat?

Pro vrácení poměrné části autorských odměn je nutné poslat písemnou žádost buďto elektronicky na vp@osa.cz, nebo poštou na adresu Zákaznického centra Praha, Čs. armády 20, 160 56 Praha 6. OSA prosí, aby lidé žádost o vrácení autorské odměny posílali až po uplynutí platnosti vládních nařízení. Pro opravu licenční smlouvy je nutné znát celé období omezení.

Brand24

Ti, kteří obdrželi návrh licenční smlouvy zahrnující období, po které mají z důvodu opatření vlády uzavřenou provozovnu, ji nemají podepisovat. A po
ukončení současných mimořádných opatření mají kontaktovat OSA a sdělit aktuální situaci. Na základě ní pošle nový návrh licenční smlouvy, který tuto odstávku už zohlední. Stejný postup platí také v případě, když jste smlouvy již uzavřeli a nyní vám přišla faktura.

Pro vystavení splátkového kalendáře nebo dohody o odložení splatnosti pohledávky se klienti mohou obracet na pohledávkové oddělení: upominky@osa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).