Hlavní navigace

Ošetřovné nedorazilo? Možná za to může zaměstnavatel

10. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Odevzdali jste vše, co je k žádosti o ošetřovné nutné, ale peníze nikde? Často je pochybení na straně zaměstnavatele, který musí podklady dodat na sociálku.

Aby byla žádost o ošetřovné rychle a bezproblémově vyřízena, je nutné, aby zaměstnavatel dodal na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení veškeré a hlavně úplné dokumenty a podklady. 

V praxi se tak často neděje. Vyplacení dávky komplikuje, pokud zaměstnavatel podá podklady neúplné či chybně vyplněné. OSSZ pak musí věc tzv. „došetřit“, což znamená kontaktovat pojištěnce nebo zaměstnavatele, aby doplnili chybějící údaje a doručili opravené nebo další podklady. Tím je proces zpracování výplaty časově náročnější.

Čtěte také: Nový formulář: Dítě nenastoupilo do školy? Pro ošetřovné musíte doložit důvody

Jak má zaměstnavatel postupovat při podání podkladů:

  • Po převzetí podkladů od zaměstnance zaměstnavatel provede kontrolu úplnosti podkladů – správné vyplnění žádosti o ošetřovné a zejména měsíčního výkazu péče o dítě.
  • Měsíční výkaz péče je třeba zasílat na OSSZ až po skončení kalendářního měsíce, aby byly vyplněny všechny potřebné údaje až do konce měsíce, tj. skutečně odpracované směny atd.
  • Podklady je třeba zaslat přímo příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (v Praze Pražské správě sociálního zabezpečení, v Brně Městské správě sociálního zabezpečení Brno, dále jen „OSSZ“), a to podle sídla zaměstnavatele, popřípadě sídla zaměstnancovy mzdové účtárny.
  • Podklady je nejlepší zasílat prostřednictvím datové schránky příslušné OSSZ.
  • Pozor, výkazy péče se nezasílají do datové schránky ePodání ČSSZ. Tato schránka je určena jen pro automatizovaně zpracovávané tiskopisy (např. příloha k žádosti o dávku).
  • Podklady lze zasílat též na elektronickou adresu podatelny příslušné OSSZ s uznávaným elektronickým podpisem či pečetí.

Čtěte také: Čerpat ošetřovné se zaměstnancům v exekucích vyplatí

Záznamy zaměstnavatele a výkaz péče k témuž zaměstnanci doporučujeme zasílat pokud možno společně v jedné datové zprávě. Společné doručení podkladů je klíčové pro hladké a rychlé zpracování a následnou výplatu dávky zaměstnanci.
V případě skenování či fotografování zasílaných dokladů zkontrolujte kvalitu a čitelnost skenu či obrázku,
upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení. 

skoleni_15_4

Pokud zaměstnavatel posílá podklady za více zaměstnanců, ČSSZ doporučuje zasílat ke každému zaměstnanci v samostatné datové zprávě. Urychlí se tím další zpracování došlých podkladů.

Čtěte také: Budou mít zaměstnanci po čerpání ošetřovného kratší řádnou dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).