Hlavní navigace

Rána pod pás, ošetřovné pro OSVČ by se mělo danit. Opozice to chce změnit

6. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo ošetřovné pro OSVČ ve formě dotace. To ovšem znamená, že by mělo podléhat zdanění.

Podle zákona je totiž od daně u fyzických osob osvobozena jen dotace na pořízení hmotného majetku, na jeho technické zhodnocení nebo na odstranění následků živelní pohromy. Jak upozorňují daňoví experti, ošetřovné pro OSVČ do této kategorie nespadá.

Ve Sněmovně však už leží pozměňovací návrh z dílny ODS, který by nejen ošetřovné OSVČ, ale i další schvalované podpory v souvislosti s koronavirem, od daně osvobodil.

Čtěte také: Žádost o ošetřovné pro OSVČ lze již podat, ministerstvo zveřejnilo formulář 

Ošetřovné jako dotace podléhá zdanění

Ošetřovné pro OSVČ je koncipováno jako dotace od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která činí 424 korun za den (12 720 Kč či 13 144 Kč za měsíc). Dotace pro fyzické osoby však podléhá až na výjimky zdanění. Podle § 4, odst. 1, u) zákona o daních z příjmů je totiž od daně u fyzických osob osvobozena jen „dotace na pořízení hmotného majetku, na jeho technické zhodnocení nebo na odstranění následků živelné pohromy“. Jak upozorňují odborníci, ošetřovné pro OSVČ nespadá ani do jedné kategorie.

Jak vysvětluje daňový expert Jan Molín, je třeba si uvědomit, že se v tomto případě nejedná o dávku nemocenského pojištění, která by byla podle ustanovení § 4 odst. 1 písm. h) zákona o daních z příjmů osvobozena od daně, nýbrž se jedná o dotační program MPO, na základě kterého bude při splnění podmínek poskytnuta dotace. Některé dotace jsou sice osvobozeny od daně, ale musí se jednat o dotace účelově poskytnuté na pořízení hmotného majetku (či jeho technického zhodnocení) nebo na odstranění následků živelní pohromy, což v tomto případě splněno podle mého názoru není, doplnil serveru Podnikatel.cz Jan Molín.

Také podle Tomáše Hajduška, vedoucího sekce správy daní Komory daňových poradců ČR, nelze nic jiného než dospět k závěru, že za daného stavu není ošetřovné pro OSVČ od daně osvobozeno, na rozdíl od ošetřovného pro zaměstnance. Pro OSVČ uplatňující paušální výdaje to znamená, že z ošetřovného budou muset v každém případě odvést daň a pojistné, uvedl serveru Podnikatel.cz Hajdušek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na dotaz serveru Podnikatel.cz potvrdilo, že otázku zdanění řeší s ministerstvem financí.

ODS navrhuje „koronavirové příspěvky“ od daně osvobodit

Opoziční ODS nicméně už předložila pozměňovací návrh, který by měl ošetřovné pro OSVČ (a další obdobné dotace, dávky a finanční výpomoci v souvislosti s koronavirem) od daně z příjmů osvobodit. Do zmíněného paragrafu zákona o daních z příjmů by se vložilo, že od daně je osvobozena i dotace „na zmírnění negativních dopadů šíření nakažlivé nemoci“. Ustanovení by se tak týkalo i kompenzačního bonusu 25 tisíc pro OSVČ, který navrhuje ministerstvo financí.

Dle předkladatele pozměňovacího návrhu je politická shoda nad tím, že kompenzační bonus by měl být od daně osvobozen a nemá vstupovat u OSVČ do vyměřovacích základů pro výpočet SP a ZP. Ujištění vlády o tom, že je to takto vnímáno, nemají oporu v platném zákoně o dani z příjmů, resp. vláda neodkazuje na žádné ustanovení, podle kterého by měl být kompenzační poplatek osvobozen, upozorňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS, který pozměňovacích návrh předložil.

skoleni_15_4

Čtěte také: 25 000 korun pro OSVČ skoro bez podmínek, příspěvek má dostat až 700 tisíc OSVČ

Smyslem návrhu je podle Stanjury výslovně poskytnout příjemcům kompenzačního poplatku, ošetřovného pro OSVČ a dalších podpor nezpochybnitelnou právní jistotu, že z příspěvků nebudou muset odvádět žádné platby státu. Nedotčeno zůstane pravidlo, že se osvobození netýká dotací, které jsou určeny k úhradě přímých nákladů, a účtují se proto do příjmů nebo výnosů, jako např. aktuálně příspěvek z programu Antivirus, uzavřel Stanjura.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).