Hlavní navigace

O ošetřovné pro OSVČ půjde žádat od 1. dubna, nebude však pro všechny

26. 3. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktualizováno 26. 3. 2020 20:28
O ošetřovné pro OSVČ půjde žádat od 1. dubna. Nárok na něj však nebudou mít všechny OSVČ.

Ošetřovné bude činit 424 korun denně a bude ho na základě formuláře a čestného prohlášení podaného prostřednictvím místního živnostenského úřadu vyplácet ministerstvo průmyslu a obchodu. Čtěte, kdo všechno může o ošetřovné požádat a kdo má smůlu.

Ošetřovné pro OSVČ na děti do 13 let

Koncept ošetřovného pro OSVČ, který představila vláda před týdnem, doznal změn. Zatímco původně se ošetřovné pro OSVČ mělo vyplácet jen na děti ve věku 6 – 13 let, nově se bude platit na všechny děti do 13 let. Stále naopak platí, že nepůjde ošetřovné v pravém slova smyslu, ale o příspěvek v rámci programu ministerstva průmyslu a obchodu.

Ošetřovné bude vypláceno také OSVČ, které pečují o nezaopatřené dítě (děti) maximálně do věku 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, pokud nemůže navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19. Podpora se bude vztahovat i na OSVČ, které pečují o osobu (osoby) zdravotně postiženou aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách.

Ošetřovné bude činit 424 korun za den (12 720 Kč či 13 144 Kč za měsíc) a půjde čerpat po celou dobu, co děti nemohou navštěvovat školu. Podmínkou rovněž zůstává, že na ošetřovné mají nárok jen OSVČ, jejichž manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu.

Aby OSVČ ošetřovné získala, bude muset podat formulář včetně čestného prohlášení, že manžel/manželka nečerpá ošetřovné v rámci zaměstnání. V čestném prohlášení OSVČ rovněž podepisuje, že po celou dobu čerpání dotace nemohla vykonávat činnost. Na dotaz, zda OSVČ může v době ošetřovného vykonávat výdělečnou činnost (brigáda, práce z domu, fakturace, správa eshop, paušální příjmy), MPO odpovídá: Pokud by dítě standardně navštěvovalo školu a ta se zavřela a rodič s dítětem zůstal doma, je možno ošetřovné pro OSVČ pobírat a zároveň pokračovat ve své ekonomické aktivitě, jako jsou fakturace, provoz e-shopu a další formy práce z domova. Naopak rodiče, kteří své děti standardně samovzdělávají doma, na ošetřovné pro OSVČ nárok nemají.

Žádost o poskytnutí podpory už je k dispozici. Po vyplnění ji OSVČ bude moct podat u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu prostřednictvím datové schránky, e-mailem s elektronickým podpisem, poštou nebo, a to pouze v nezbytných případech a po předchozí domluvě, doručit osobně. Žádost vyhodnotí MPO, rozhodnutí o tom, zda dotace bude či nebude možné vyplatit, pošle OSVČ.

Z rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu na program v první etapě vyčleníme 100 milionů korun. OSVČ si budou moc požádat o podporu za březen už od 1. dubna, doplnila náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku Silvana Jirotková.

Žadatel o ošetřovné pro OSVČ musí podle MPO splňovat další podmínky:

skoleni_15_4

  • musí být při podání žádosti a po celou dobu čerpání dotace OSVČ na hlavní činnost; prokáže čestným prohlášením
  • musí být zaregistrován jako poplatník daně z příjmů na finančním úřadě; prokáže čestným prohlášením
  • musí být malým a středním podnikatelem, prokáže čestným prohlášením
  • nesmí mít žádné nedoplatky vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovně; prokáže čestným prohlášením

Podnikatelé dostanou 15 tisíc korun

Kromě ošetřovného dnes vláda představila i další opatření. Jde například o podporu pro OSVČ, kterým znemožnila svými opatřeními kvůli šíření koronaviru činnost. Tyto OSVČ budou dostávat měsíční podporu ve výši 15 tisíc korun. Prostředky půjdou OSVČ po celou dobu omezení a měly by je vyplácet finanční úřady. Podrobnosti vláda projedná v pondělí 30. 3.

Další nová opatření: OSVČ, které teď nemohou podnikat, dostanou 15 tisíc korun měsíčně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).