Hlavní navigace

Ošetřovné pro zaměstnance, nebo překážka s náhradou mzdy?

31. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stát uhradí až 80 % náhrady mzdy zaměstnancům. Program Antivirus ale nebude díky povinným odvodům až takové terno, jak se může na první pohled zdát.

V době pandemických opatření a s vyhlídkou omezené poptávky po jejich skončení nyní zaměstnavatelé zvažují řadu variant.

Kompenzace za překážky v práci na straně zaměstnavatele

Zaměstnavatelům, jejichž činnost je v důsledku pandemických opatření ohrožena, bude stát prostřednictvím úřadů práce poskytovat příspěvek na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd. Tato náhrada bude z důvodu překážky na straně zaměstnance (nařízení karantény) nebo překážky na straně zaměstnavatele. Zaměstnavatel ovšem musí prokázat, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19.

Zaměstnavatel podle druhu překážky na jeho straně poskytne zaměstnanci 60 až 100 % náhrady mzdy (platu) a stát mu v rámci slibovaných opatření poskytne kompenzaci v rozmezí 50 až 80 %. Podrobněji v článku: Vláda schválila firmám kurzarbeit. Žádosti již od dubna

Náhradou mzdy (platu) je přitom myšlena průměrná mzda zaměstnance používaná pro pracovněprávní účely (dle § 351 – 362 zákoníku práce). Vychází se tedy ze stejné náhrady jako například pro čerpání řádné dovolené. Jak pro server Podnikatel.cz potvrdila Kristýna Křupkováministerstva práce a sociálních věcí, jedná se o hrubou mzdu. Podrobnější informace a metodiku pro zaměstnavatele vydá zmíněné ministerstvo  v nejbližších dnech.

Ošetřovné, nebo překážka v práci na straně zaměstnavatele?

Na základě čtenářského podnětu server Podnikatel.cz posoudil, zda je pro zaměstnavatele v době pandemických opatření výhodnější „poslat“ zaměstnance na ošetřovné, nebo jim hradit náhradu mzdy s částečnou kompenzací státu. Pro orientační výpočet jsme zvolili zaměstnance s čistou měsíční mzdou 18 000 Kč, což odpovídá hrubé mzdě cca 23 000 Kč (zaměstnanec neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě).

Varianta ošetřovné

Pokud by zaměstnanec po celý měsíc (počítáme 31 dnů) čerpal nemocenskou dávku – ošetřovné, obdrží od České správy sociálního zabezpečení 12 679 Kč (kalkulováno s měsíčním vyměřovacím základem 23 000 Kč). Zaměstnavatel po tuto dobu zaměstnanci mzdu neposkytuje. Čtěte také: Podrobně o ošetřovném a připravovaných změnách

Varianta překážka v práci na straně zaměstnavatele 

Zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci náhradu mzdy (v příkladu budeme předpokládat, že průměrný výdělek je shodný s měsíčním výdělkem zaměstnance). Zaměstnanec obdrží čistou mzdu 18 000 Kč po dobu, kdy mu zaměstnavatel z důvodu pandemických opatření mzdu neposkytuje.

Mzdový náklad zaměstnavatele, tj. superhrubá mzda činí 30 774 Kč. Z důvodu pandemických opatření nemohl zaměstnanci přidělovat práci, poskytuje tedy náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku. Pokud požádá stát o kompenzaci a prokáže, že k uzavření provozu došlo v důsledku nákazy COVID-19, obdrží 80 % náhrady mzdy, tj. 18 400 Kč (počítáno dle vyjádření příslušného ministerstva z hrubé náhrady mzdy). Zbylé náklady zaměstnavatele činí 12 374 Kč.

Brand24

Je zřejmé, že první varianta je příznivější pro zaměstnavatele, druhá naopak pro zaměstnance. Je třeba si uvědomit, že částka, kterou by zaměstnavatel díky ošetřovnému ušetřil, může být v budoucnu použita k udržení pracovního místa „našeho“ zaměstnance.

Aktualizace dne 1. dubna 2020: Vláda nakonec schválila kompenzaci SUPERHRUBÉ mzdy. Náklady zaměstnavatele tedy budou výrazně nižší. V našem případě 6 155 Kč. Na druhou stranu se zvažuje i o navýšení ošetřovného pro zaměstnance. Více v článku: Vláda schválila Program Antivirus. Spouští se 1. dubna a není to apríl

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).