Hlavní navigace

Ošetřovné se vrátilo do původního stavu před koronakrizí. Připomeňte si podmínky

1. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Dnešním dnem se podmínky pro nárok na čerpání ošetřovného vrátily do původního stavu před koronakrizí.

Ode dneška tak lze opět čerpat ošetřovné pouze na dítě mladší 10 let, pokud je škola či školka uzavřena z nepředvídaných důvodů (havárie, epidemie aj.). Nárok na ošetřovné má rovněž zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože musí ošetřovat nemocné dítě nebo jiného člena domácnosti.

Brand24

Platí staronová pravidla pro ošetřovné

Od středy 1. července 2020 mohou zaměstnanci čerpat dávku ošetřovného pouze za předpokladu splnění zákonných podmínek, jako tomu bylo před přijetím mimořádných vládních opatření.

Česká správa sociálního zabezpečení připomíná zákonem stanovené podmínky pro čerpání ošetřovného od 1. 7. 2020: 

  • Ošetřovné je poskytováno 9 kalendářních dnů, u samoživitelů až 16 kalendářních dnů (pokud se starají o dítě mladší 16 let, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku).
  • Výše ošetřovného se počítá od prvního kalendářního dne a činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.
  • Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje nemocného člena domácnosti. Nemusí jít nutně o potomka ani o přímého příbuzného, ošetřovaný člen domácnosti ale musí prokazatelně žít ve společné domácnosti (to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem).
  • Ošetřovné zaměstnanci náleží také z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že bylo uzavřeno školské nebo dětské zařízení (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo když osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla. Během letních měsíců jsou školy i školky běžně po část prázdnin či po celé prázdniny plánovaně uzavřené, a to bez ohledu na epidemii COVID. V těchto případech k nároku na ošetřovné z důvodu uzavření školského zařízení samozřejmě nedochází a ani v minulosti nedocházelo. Ovšem v případě, že bude z důvodu nepředvídané události uzavřena náhradní MŠ, u které je dítě o prázdninách v péči, pečující osobě nárok na ošetřovné vzniká.
  • Osoba, jež ošetřuje, je účastna na nemocenském pojištění.
  • O potřebě ošetřování či péče rozhoduje ošetřující lékař osoby, která onemocněla, a to vystavením rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče). Zaměstnanec ho neprodleně předá svému zaměstnavateli, který pak podklady pro výplatu dávky postoupí dále příslušné OSSZ. Tím je podána žádost o ošetřovné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).