Hlavní navigace

Ošetřovné pro OSVČ ve výši 13 tisíc, zaměstnancům doma přispěje na mzdy stát

20. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

OSVČ získají nárok na tzv. ošetřovné, které bude vyplácet ministerstvo průmyslu. Firmám, které musely přerušit činnost, bude stát refundovat 80 % mezd.

Pokud má zaměstnavatel zaměstnance v karanténě, vyplatí mu náhradu mzdy nebo platu ve výši 60 % průměrného vyměřovacího základu a zaměstnavateli bude příspěvek plně uhrazen. Velké změny se týkají i ošetřovného pro zaměstnance, které se bude vyplácet po celou dobu trvání mimořádných opatření a bude se vztahovat na děti až do 13 let. Vyplývá to z opatření, které včera schválila vláda.

Co se dozvíte v článku
  1. Ošetřovné pro zaměstnance se rozšíří
  2. 13 tisíc ošetřovného pro OSVČ
  3. Máte zaměstnance nuceně doma? Na mzdy vám přispěje stát
  4. Co dalšího se schválilo či chystá

Ošetřovné pro zaměstnance se rozšíří

Vláda včera podpořila úpravu ošetřovného. Nově bude zaměstnancům propláceno i po zákonem stanovených 9 dnech. A to po celou dobu, kdy budou uzavřené školy i jiná dětská zařízení. Nárok na něj budou mít po dobu mimořádných opatření také rodiče s dětmi do 13 let. Změny přinese samostatný zákon, který slouží jako dočasné opatření reagující na situaci ohledně koronaviru. Po skončení aktuální mimořádné situace mají opět platit původní pravidla pro nárok na ošetřovné. Musíme lidem co nejvíce usnadnit současnou situaci a pomoci rodinám řešit problémy, se kterými se v souvislosti s uzavřením škol a dalších dětských zařízení potýkají, komentovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zákon by se měl projednat na mimořádné schůzi sněmovny v úterý 24. března, ten samý den by jej měl projednat i Senát a podepsat prezident. „Po schválení bude ošetřovné vypláceno zpětně k datu přijetí mimořádných opatření,“ upřesnila serveru Podnikatel.cz Kristýna Křupková, mluvčí MPSV.

Co se změní?

  • Ošetřovné po skončení zákonem stanoveného nároku (9 dnů) bude nadále vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení.
  • Ošetřovné se bude vztahovat na péči o děti mladší 13 let.
  • Ošetřovné se bude nově poskytovat po celou dobu mimořádných opatření v souvislosti s epidemií, kdy budou uzavřené školy a další dětská zařízení, tedy bude náležet i po vyčerpání řádné podpůrčí doby.
  • Ošetřovné se bude vyplácet i v případě, že o uzavření zařízení z důvodu epidemie rozhodne sám zřizovatel.
  • Nárok na ošetřovné vznikne za podmínky žití ve společné domácnosti i při uzavření zařízení určeného pro péči o zdravotně hendikepované osoby bez věkového omezení.

13 tisíc ošetřovného pro OSVČ

Ošetřovné má být nově i pro OSVČ. Jen nepůjde o ošetřovné v pravém slova smyslu, ale o příspěvek v rámci programu ministerstva průmyslu a obchodu. Toto ošetřovné bude činit 424 korun za den (12 720 Kč či 13 144 Kč za měsíc). Bude to pro všechny OSVČ, jejichž potomci jsou ve věku 6 až 13 let. Další podmínkou bude, že jejich manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu a jediné, co bude muset živnostník udělat, je, že doručí jednoduchý formulář, kde potvrdí své základní údaje a podmínky, na živnostenský úřad, upřesnil Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.

Máte zaměstnance nuceně doma? Na mzdy vám přispěje stát

Vláda podpořila i další návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, tzv. program Antivirus, který má firmám pomoci ochránit pracovní místa. Cílem je, aby kvůli současné situaci nikdo nepřišel o práci. Aby firmy nemusely propouštět a aby občané věděli, že se na stát mohou spolehnout, komentovala ministryně Maláčová.

Zaměstnavatelům, jejichž hospodářská činnost bude ohrožena v důsledku šíření nákazy, bude poskytován příspěvek na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd, které budou zaměstnancům náležet z důvodu překážky na straně zaměstnance (nařízení karantény) nebo na straně zaměstnavatele (překážka – uzavření provozovny z důvodu nařízení vlády uzavřít provoz), bude-li prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19.

Příspěvek bude poskytovat Úřad práce ČR, výše a doba poskytování bude závislá na důvodu vzniku překážky v práci, u každého zaměstnance bude nutné odlišit důvod překážky v práci.

Režim A – Nařízení karantény zaměstnancům

Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši 60 % průměrného vyměřovacího základu. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek v plné výši vyplacené náhrady mzdy.

Režim B – Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády

Zaměstnavateli je na základě usnesení vlády o přijetí krizových opatření v souvislosti s výskytem nákazy COVID-19 nařízeno uzavření provozu. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 % vyplacené mzdy.

Brand24

Program „Antivirus“ platí od čtvrtka 19. 3. Firmám budou refundace vypláceny zpětně k datu přijetí mimořádných opatření. Žádat budou moci v dubnu.

Co dalšího se schválilo či chystá

Vláda dále uvolní 10 miliard korun na úvěry pro podnikatele. 5 miliard Kč má jít na bezúročné úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky a zbylých 5 miliard korun je určeno na záruky úvěrů, které začnou ve speciálním režimu poskytovat i komerční banky. Jak dále upřesnil premiér Andrej Babiš, zvažují se i další kroky jako odložení pojistného či kurzarbeit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).