Ostrý byznys: Aleš brousí nože rukama i srdcem

30. 6. 2025
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

S noži se Aleš setkával už dětství a později hledal nejrůznější způsoby, jak je co nejlépe nabrousit. Koníček a své zkušenosti pak přetavil v byznys.

Aleš Mlýnek se věnuje broušení nožů. Jednalo se o koníček, který postupně přerostl v podnikání a značku Brousimnoze.cz.

Co se dozvíte v článku
  1. Každý nůž si zaslouží být ostrý
  2. Sbírka plná unikátů
  3. Zkoušel různé postupy
  4. Jak broušení probíhá?
  5. Fyzická i psychická náročnost
  6. Ostrost, která vydrží
  7. Zákazníci na základě doporučení
  8. Tip na další příběh

Každý nůž si zaslouží být ostrý

Aleš Mlýnek už od dětství sbírá nože a stojí si za tím, že každý nůž si zaslouží být ostrý. A to nejen, aby se s ním dobře pracovalo, ale je to podle něj i určitá vizitka jeho majitele. Zkoušel jsem opravdu hodně způsobů, jak nože nabrousit. Na Vánoce v roce 2021 jsem si udělal radost a pořídil si brusný systém, který od té doby používám. Už po prvních dvou nabroušených nožích jsem věděl, že jsem udělal dobře a že mě neskutečně baví nejen dosažený výsledek, ale i celý proces broušení, který mám 100 % pod kontrolou, prozrazuje úvodem s tím, že postupně začal brousit i pro rodinu a známé.

Zlom pro Aleše přišel ve chvíli, kdy mu jeden známý řekl, že nemohl nikde najít někoho, kdo by mu nůž nabrousil ručně a zároveň se mu ho nebál svěřit. Tím se koníček, který ho opravdu baví a naplňuje posunul i do roviny podnikání. Svým zákazníkům chci nabídnout něco víc než jen „rychlé nabroušení“, ale skutečně precizní ruční práci, která noži prodlouží životnost a zlepší jeho funkčnost, zdůrazňuje.

Na broušení Aleše Mlýnka baví preciznost, koncentrace, rytmus i klid, který při tom zažívá. Je to podle něj skoro až meditativní proces, kdy se plně soustředí na každý detail. Žádná elektřina ani tlačítko on/off, jak s úsměvem říká. Baví ho také, že má výslednou ostrost plně pod kontrolou a že může nožům vrátit jejich původní lesk a funkčnost. A samozřejmě mě těší i spokojenost zákazníků, když vidí a cítí rozdíl před nabroušením a po nabroušení nože. Zvláště u chlapů je super vidět tu radost v očích, že jejich nůž je zase v kondici, dodává.

Sbírka plná unikátů

Ve výše zmíněné sbírce nožů má Aleš několik unikátů. Jedním z nich je například ručně kovaný nůž od českého nožíře. Má nádherně propracovanou čepel z damaškové oceli a velmi zvláštní tvar. Je jen jeden na světě. Vznikl přesně podle mého návrhu, na mou ruku. Má několik symbolik, které nikomu jinému nic neřeknou, doplňuje.

Dalším zajímavým kouskem ve sbírce je nůž, který vznikl jako osobní pocta k 80. výročí ukončení druhé světové války všem, kteří bojovali za naši svobodu. Jde o věrnou repliku legendárního nože Fairbairn–Sykes, známého také jako Commando Dagger. Ten během druhé světové války používali i příslušníci britské speciální jednotky SAS (Special Air Service). Rukojeť je z mosazi, čepel z damašku a klasické proporce zachovávají historickou věrnost původního návrhu z roku 1941. Tyto nože vykoval jeden český nožíř pouze ve 3 kusech: každý s drobnými odchylkami dle původních typů, popisuje s nadšením Aleš.

Zdroj: Youtube.com

Rarity pocházejí také od zákazníků, kteří Alešovi občas přinesou nože s velmi zajímavým osobním příběhem. Například lovecký nůž, který byl děděn z generace na generaci, nebo speciální zakázkové nože, které mají vysokou hodnotu nejen materiální, ale i zejména emocionální, upřesňuje Aleš s tím, že u těchto nožů jej velmi těší, že si s jejich majiteli může o příběhu nože popovídat a také že v něj vloží důvěru a nůž mu svěří k nabroušení.

Zkoušel různé postupy

Aleš podotýká, že dnes už je jeho broušení na úplně jiné úrovni. Na začátku pro svou osobní potřebu zkoušel různé způsoby, brousky i systémy. Vše mělo společný problém: jak udržet po celou dobu broušení ten správný úhel a nestrávit broušením spoustu času, prozrazuje. Od roku 2021 používá profesionální sadu KMFS RIVAL MOA21, která mu umožňuje brousit s vysokou přesností, udržet po celou dobu správný úhel s minimálním odběrem materiálu z fazety nože. Tento způsob broušení je k noži velmi šetrný. Používám pouze diamantové brousky různých zrnitostí, a díky digitální úhloměru jsem schopen nabrousit nůž přesně podle přání jeho majitele, dodává dále.

Při broušení je klíčová technika. Aleš se naučil, jak správně pracovat s úhly, jak přizpůsobit postup podle materiálu a tvaru čepele a jak dosáhnout co nejlepší ostrosti. Při broušení je důležitý nejen správný postup, ale svou roli hraje i vyvíjený tlak brousků na fazetu a také hmat a sluch, uvádí. Zatímco postup používá v podstatě stejný, neustále je prostor pro zdokonalování používané techniky broušení. A také jsem se naučil trpělivosti. Pokud má být nůž opravdu ostrý, tak to nejde uspěchat, zdůrazňuje.

Jak broušení probíhá?

Prvním krokem při broušení je vždy kontrola nože. Aleš Mlýnek musí zjistit, v jakém je stavu, pod jakým úhlem má ostří a jaký postup bude nejvhodnější. Pak nastaví požadovaný úhel pomocí digitálního úhloměru. Většinou brousím nože, které již nemají původní úhel z výroby, takže nalezení aktuálního úhlů bývá velmi důležitou částí přípravy před samotným broušením, vysvětluje.

Po upevnění nože Aleš začne brousit diamantovými brousky od hrubší zrnitosti až po jemnou a na závěr ostří přeleští diamantovou pastou na kůži se zrnitostí 6000. Nebo použije houbu březovník, aby byla fazeta nože dokonale hladká a ostrá. Někdy má majitel nože speciální požadavky a broušení může končit až použitím brousku o zrnitosti 15 000, podotýká.

Kromě různých nožů brousí Aleš také nůžky. Jak popisuje, každý typ nože nebo nůžek má svá specifika. Například kuchyňské nože vyžadují jiný úhel broušení než lovecké nože, které musí být odolnější. U kadeřnických nůžek je zase důležitá extrémní přesnost, protože každá odchylka může ovlivnit jejich funkčnost. Nejsložitější podle něj bývají zakázkové a damaškové nože, protože mají různé speciální tvary čepele. Časově jsou také velmi náročné kadeřnické nůžky. Nože brousím ve vertikální poloze, nůžky v horizontální, takže se používá i odlišná technika broušení, upřesňuje.

Většinu nožů podle Aleše lze zachránit, pokud není čepel příliš poškozená nebo opotřebovaná. U některých extrémně zničených nožů už ale může být broušení zbytečné, protože by to vyžadovalo odběr velkého množství materiálu, uznává.

Fyzická i psychická náročnost

Co se týče času broušení, záleží na stavu nože a typu broušení. Jednoduché broušení Aleš zvládne za 20–30 minut, ale u nožů, které jsou hodně poškozené nebo specifické, to může trvat i hodinu. Doplňuje, že vliv má také materiál a tvrdost čepele, její tvar a požadovaný úhel ostří.

Podle Aleše je broušení fyzicky i psychicky docela náročné. Práce totiž vyžaduje plné soustředění, protože chyba může znamenat nejen špatný výsledek, ale také zranění, ať už jde o řezné nebo bodné poranění. Ruce bolí, jen když se říznete. Spíše se po broušení ozývají ramena a záda. A právě ta plná koncentrace na broušení je pro mě velmi příjemnou součástí mé práce, usmívá se.

Ostrost, která vydrží

Aleš Mlýnek nabízí precizní ruční broušení, které je k nožům šetrné a prodlouží jejich životnost. Díky používané brusné sadě a zkušenostem dokáže dosáhnout ostrosti, kterou doma běžnými prostředky nezvládnete. Navíc ke každému noži přistupuji individuálně, s maximální péčí a chovám se ke svěřenému noži, jako by byl můj vlastní, vyjmenovává.

Délka doby ostrosti závisí na spoustě faktorů. Podle Aleše má zásadní vliv nejen materiál čepele, ale také způsob používání nože. Jak se k němu člověk chová, jakým způsobem je uložený i ošetřený po použití. U kvalitních nožů a při správném zacházení může ostrost vydržet několik měsíců, někdy i déle. Pokud se nůž používá na nevhodné povrchy nebo se špatně skladuje, ostrost se ztrácí rychleji. Když je vše, jak má být, vydrží nůž nabroušený zhruba čtvrt roku, potvrzuje Aleš s tím, že klíčový je materiál. Kvalitní ocel udrží ostrost déle a lépe se brousí. Naopak u levných nožů z měkkých materiálů se ostrost rychleji ztrácí a broušení je méně efektivní, upřesňuje.

Podle Aleše nožům nejvíce škodí řezání na tvrdém povrchu, jako je sklo nebo keramika a nedoporučoval by ani mytí nožů v myčce, protože agresivní chemikálie a vysoké teploty mohou poškodit čepel i rukojeť. A samozřejmě je důležité nože správně skladovat. Ideálně na magnetické liště nebo v ochranném pouzdře a zamezit kontaktu s jinými předměty. Pokud máte damaškové nože, je důležité po krájení citrusů nůž co nejdříve umýt vodou a utřít, připomíná.

Zákazníci na základě doporučení

Když má někdo zájem o broušení nožů od Aleše Mlýnka, stačí jej kontaktovat e-mailem nebo telefonicky a oni se společně domluví buď na osobním předání nebo zaslání přepravní službou. Přes týden se pohybuji mezi Prahou a Plzní, takže si často nože předáme někde po cestě. V Plzni mám sběrné místo v opravně koženého zboží LEJA, kam mohou zákazníci své nože nebo nůžky přinést. Po nabroušení je informuji, že je hotovo a mohou přijít si je vyzvednout, popisuje a dodává, že pravidelně bývá v sobotu na Plzeňských farmářských trzích, kde je možné nože přinést. Než si trhy projdete, máte nože nabroušené. Spojíte tak příjemné s užitečným, říká s úsměvem.

MM25_10_6

Alešovi nejvíce nových zakázek přinášejí spokojení zákazníci, kteří jej doporučují dále a znovu se vracejí. A velmi se mu také osvědčila účast na zmíněných Plzeňských farmářských trzích. Od začátku má vlastní webové stránky a nově je i trochu aktivní v online prostoru. Snaží se udržovat aktuální Facebook, Instagram a Youtube kanál, kde sdílí ukázky své práce, termíny a akce, kde bude brousit nebo zajímavosti o nožích. Přiznám se, že sociální sítě nejsou úplně mým šálkem kávy a radši dávám přednost osobnímu kontaktu. Občas se také účastním různých akcí nebo výstav, kde mám možnost představit svou práci novým lidem, uzavírá.

Tip na další příběh

Tajemství za kovářským kladivem. Zjistěte, jak vznikají jedinečné kované skvosty

Kovářské řemeslo Zdeňka Mittnera nadchlo už v dětství a od té doby se mu věnuje. Rukama mu za celý život prošly tuny železa. Více v článku.

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.


Autor článku

Jana Langerová píše o marketingu, podnikatelských příbězích a digitálních trendech.​ Profil autorky →

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).