Hlavní navigace

OSVČ a malé firmy stále mohou žádat o platební terminál zdarma. Jaké jsou podmínky?

15. 7. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Až do konce března příštího roku mohou OSVČ a malé firmy, které dosud nepřijímaly platby kartou, požádat o platební terminál na půl roku zdarma.

Do úrovně 50 000 Kč měsíčně se neplatí žádné poplatky. Pokud podnikatel tento limit překročí, platí se poskytovateli určité procento z plateb. Výše se však liší dle firmy, od které terminál podnikatel získá. Prošli jsme podmínky jednotlivých poskytovatelů, u kterých lze o terminál požádat. 

Žádat lze až do konce března 2023

Až do konce března 2023 mohou OSVČ, malé firmy a příspěvkové organizace a úřady žádat o platební terminál zdarma v rámci projektu Česko platí kartou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), karetních asociací a poskytovatelů terminálů. Terminál zdarma je na půl roku, a to bez jakýchkoli závazků. Žádat lze u 10 poskytovatelů.

Jak požádat o terminál a jaké jsou podmínky

O terminál lze požádat na stránkách Českoplatíkartou.cz, kde si podnikatel zvolí jednoho z poskytovatelů terminálu nebo online platební brány, a projeví zájem vyplněním online formuláře. Po vyplnění formuláře podnikatel či úřad obdrží nabídku na šestiměsíční období zdarma, a pokud pro něj bude akceptovatelná, podepíše s daným poskytovatelem smlouvu bez dalších závazků po uplynutí bezplatného období. Bezplatné je také zaškolení, pronájem, provoz a transakce. Po uplynutí šesti měsíců mohou uživatelé terminál také zdarma vrátit. 

Aby podnikatel mohl o terminál zdarma požádat, musí splnit určité podmínky. Předně nesmí jít o podnikatele, který v posledních 12 měsících akceptoval platbu kartou. Odpuštění poplatků navíc není bez omezení a je limitováno částkou 50 tisíc Kč měsíčně. Nad rámec tohoto obratu jsou transakční poplatky účtovány dle podmínek poskytovatele terminálu.

Podmínky u jednotlivých poskytovatelů

Comgate

Pokud u Comgate překročíte hranici 50 000 Kč měsíčně, je až do tržeb ve výši 200 000 Kč poplatek 0,69 % + 1,2 Kč z každé platby a při tržbách nad 200 000 Kč pak 0,59 % + 0,9 Kč z platby.

ČSOB

Pokud překročíte hranici 50 000 Kč za měsíc, budete u ČSOB platit 0,99 % z každé platby. Podnikatel může u ČSOB požádat o více terminálů, nabídka zdarma se vztahuje pouze na jeden terminál. Další terminál bude zpoplatněn dle standardního ceníku.

ČSOB navíc nabízí v rámci akce také platební bránu (tedy hlavně pro e-shopy) pro OSVČ nebo drobné podnikatele do 10 zaměstnanců, a to zdarma (žádné poplatky za pořízení či provozování platební brány ani transakční poplatky) na 6 měsíců. Limit je opět 50 000 Kč a podmínkou je v posledních 12 měsících nepřijímat platby kartou a mít účet u ČSOB nebo u Poštovní spořitelny.

Dotypay

Pokud u Dotypay překročí měsíční obrat 50 tisíc Kč, platí uživatel poplatek z transakcí v rozmezí 0,60 – 0,99 %. Konkrétní výše poplatku závisí na průměrném měsíčním obratu plateb kartou, a pokud používá pokladní systém Dotykačka, tak i na druhu zakoupené licence. Čím vyšší licence, tím nižší transakční poplatek. 

Kromě samotného terminálu získá podnikatel aplikaci Dotykačka na 2 měsíce zdarma, pokud by chtěl terminál používat taky jako pokladnu.

Dotypay k terminálu zdarma nabízí i možnost instalace pokladní aplikace a mobilního číšníka, kdy nejen zákazníka obslouží, ale i zaplatí, portál se zobrazením transakcí online či možnost nastavit spropitné.

Evo Czech Republic

Společnost EVO Czech Republic působí na českém trhu od roku 2018 ve strategickém partnerství s Moneta Money Bank pod obchodní značkou MMB Platební služby. 

Podnikatelé mohou získat zdarma platební terminál a nebo platební bránu, a to na dobu 6 měsíců nebo do dosažení obratu 300 000 Kč. Od sedmého měsíce nebo po dosažení limitu 300 000 Kč získává klient sazbu 1,09% z transakce, poplatek za transakci 0 Kč a pronájem terminálu 149 Kč měsíčně bez jakýchkoli dalších závazků. V případě, kdy klient dosahuje stabilně vyšších obratů, lze tyto podmínky individuálně upravit.

FiskalPro

FiskalPro nabízí terminál i s Android aplikací pokladna zdarma a čtečkou kódů. Také u FiskalPro se při překročení limitu platí 0,99 % z každé platby.

Global Payments

Podmínky akce Česko platí kartou jsou u Global Payments nastaveny trochu jinak. Počítá se nikoliv s měsíčním limitem, ale do dosažení celkového obratu 300 000 Kč nebo po dobu 6 měsíců za předpokladu, že tento obratový limit nepřesáhne. Platí, jaká z těchto variant nastane dříve.

Podmínky po této době závisí na zvoleném produktu dle aktuálního ceníku. Například u platebního terminálu tak zákazník zaplatí 0,99% acquirer fee (poplatek Global Payments) ve schématu MIF++, s měsíčním poplatkem za terminál v rozpětí od 0 do 699 Kč podle výše měsíčního obratu na terminálu) a poplatkem za transakci 0,75 Kč, uvedla serveru Podnikatel.cz Vedrana Ivic ze společnosti Global Payments.

Kromě poskytnutí samotného platebního terminálu podnikatel získá 24/7 nonstop technickou podporu, online portál pro monitoring a správu transakcí či integraci s pokladním systémem.

KB SmartPay

KB SmartPay nabízí terminál (či platební bránu nebo aplikaci pro akceptaci platebních karet na mobilním zařízení) zdarma dokonce na 1 rok. Nabídka nicméně platí při uzavření smlouvy na Balíček na 36 měsíců na jeden platební terminál využívaný na provozovně. 

V případě vypovězení smlouvy ze strany obchodníka nejméně 30 dní před skončením bezplatného období má nicméně obchodník právo smlouvu vypovědět bezplatně s výjimkou dodatečných služeb jako například SIM karta. Ty má obchodník povinnost k datu výpovědi doplatit zpětně dle platného sazebníku. Pokud obchodník překročí limit 50 tisíc korun, platí 1,4 % z každé platby.

REVO

REVO (společnost REVO byla založena v roce 2015 jako výsledek strategického partnerství společností Raiffeisenbank a EVO Payments International) nabízí kromě terminálu zdarma i platební bránu zdarma. Nad rámec obratu si transakční poplatky účtuje dle standardních komerčních podmínek poskytovatele terminálu. REVO připravilo atraktivní pricing i po skončení akce ČPK, klienti tak mohou benefitovat z výhodných podmínek i poté. Provize 1,09 %, poplatek za transakci 0 Kč, Pronájem terminálu mimo D220 a SoftPOS 149 Kč měsíčně. Tento zvýhodněný pricing se projeví od skončení akce (standardně od sedmého měsíce, v případě rychlejšího vyčerpání obratu od následujícího měsíce). Případně se aplikuje ve chvíli, kdy REVO při verifikaci zjistí, že klient v předchozích 12 měsících akceptoval platební karty, doplnila Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisenbank.

SaltPay

U SaltPay se při překročení limitu 50 000 Kč platí 1,49 % z každé transakce.

Unicredit Bank

Unicredit Bank nabízí terminál zdarma na půl roku, podmínkou ovšem je zřízení účtu v UniCredit Bank, který banka nabízí za zvýhodněných podmínek. Co se týče poplatků při překročení limitu, jsou nastaveny individuálně. Přesná výše provize je uvedena v individuální smlouvě s klientem. Řádově se provize pohybuje kolem 2 % z částky transakce, dodala serveru Podnikatel.cz Eva Kubů z tiskového oddělení UniCredit Bank.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz