Hlavní navigace

OSVČ a malí podnikatelé hledají urputně řešení, aby stav nouze vůbec přežili

31. 3. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

OSVČ a nejmenší podnikatelky a podnikatelé v posledních dnech houževnatě hledají možnosti, jak svůj byznys v tvrdé době zachránit. A zajistit si nutné příjmy.

Ačkoliv museli zavřít provozovny a mnozí přestat vyrábět a poskytovat služby, vymýšlejí, jak se adaptovat. Vedle práce online či osobní dovážky volí i vouchery.

Co se dozvíte v článku
  1. Budujte komunitu, pomáhá přežít
  2. Peníze je lepší odložit, vyzkoušela masérka
  3. Spíš než vouchery by pomohlo odpuštění nájmů
  4. Voucher je dluh, zaznívají i obavy
  5. Zákazníci OSVČ? Platit předem nemohou
  6. Přinese mimořádná situace dlouhodobou změnu?

Budujte komunitu, pomáhá přežít

Za vouchery totiž zákazníci zaplatí teď, ale zboží nebo služby odeberou až v budoucnu. Je to vlastně předprodej, který nyní do byznysu dolévá tolik potřebnou hotovost. Touto cestou se vydala Aneta Adamčíková, která ručně vyrábí přírodní funkční kosmetiku Biorythme. Více než jindy se v této situaci ukazuje nutnost budovat v dobrých časech komunitu, protože to jsou právě zákazníci, kteří nyní rozhodují, koho podpoří. Nesmírně si vážím toho, že ti naši nás podporují maximálně: chodí nám spousta milých zpráv, sdílejí naše produkty na sociálních sítích, mnoho z nich i standardně nakupuje na našem e-shopu. Dále jsme pak nabídli k prodeji dárkové poukazy s 20% slevou, které mají odloženou dobu použitelnosti (dají se uplatnit od poloviny dubna po dobu dvou let), odpovídá Aneta na otázku, jak s vouchery pracuje.

I u poukázek však věří, že aby si je zákazníci nakoupili, musí mít ke značce a ještě spíše k lidem, kteří za ní stojí, vztah. Přeci jen nám svěřují své peníze, za které dostanou protihodnotu až za delší čas, to už trochu té důvěry chce. To, že my ji od našich zákazníků máme, mě naplňuje pocitem hrdosti a také velké odpovědnosti, dodává Aneta, jejíž byznys můžete prozkoumat v galerii:

Peníze je lepší odložit, vyzkoušela masérka

Martina Grzesíková podniká ve svém masážním salónu Sluníčko v Lysé nad Labem. Podle ní živnostníkům hodně pomůže především odpuštění sociálního a zdravotního pojištění. Dárkové poukazy nejsou řešením, tvrdí však na základě vlastní zkušenosti. Vloni jsem měla dlouhý výpadek ze zdravotních důvodu, po návratu do práce plný diář klientů, ale pouze polovina byla platících. Zbytek vouchery a podobně. Bylo to deprimující, byla jsem ráda, že jsem zaplatila pravidelné výlohy a výplata byla hodně malá, popisuje s tím, že to pro ni byla velká zkušenost, která ji přesvědčila, že tudy cesta nevede.

Změnila proto alespoň u voucherů systém – peníze z nich si pokaždé dává stranou a vybere je až po dokončení dané masáže. Dnešní situaci jsem přijala, chápu to a doma šiji roušky, vařím pro rodinu a rozhodně se nenudím. Naopak, vidím i výhody. Zpomalení a vnímání přítomného okamžiku. Užívám si dětí. Den není tak hektický a nejsem tak unavená, přestože celý den pracuji, dodává Martina. Více o úlevách, které stát pro živnostníky chystá, si přečtěte v článku Sněmovna odklepla: Ošetřovné se rozšíří, odpuštění pojistného a pozastavení EET.

Spíš než vouchery by pomohlo odpuštění nájmů

Martina Sikorová ze Showroomu & Oway Academy a Eco Art Salonu Rolland, zaměřeného mimo jiné na kadeřnické služby, také tvrdí, že jsou vouchery sice u zákazníků velmi oblíbené, ale nemyslí si, že masové prodávání poukazů je cesta, kterou nyní může jít. Prodej kosmetiky řeší dovozem k zákazníkům zdarma, aby si mohli pohodlně nakupovat z domova. U služeb však nevíme, kdy se rozjedou. Předpokládám, že pak bude nával, a co provedeme, je rozšíření provozní doby, a to včetně víkendů. Máme také bistro spojené s galerií a eventy, jako jsou školení a workshopy, tam se nám zhroutil program, dodává.

Malým a středním podnikatelům by přitom teď podle Martiny nejvíce pomohlo, kdyby je majitelé nemovitostí a velké firmy podpořili odpuštěním nájmů a plateb, čímž by pro drobné podnikatele vznikl třeba tříměsíční finanční polštář. Velkým firmám by měla pomoci a dát jim podporu vláda, myslí si.

Voucher je dluh, zaznívají i obavy

Podnikatel.cz se ptal i dalších OSVČ, co si o voucherech myslí a zda je pro své klienty mají nebo chystají. Některé s nimi pracují kolem Vánoc a poděkovaly za inspiraci – o tom, že by je mohly využít i dnes, totiž zatím neuvažovaly; třeba i proto, že se zatím především pomalu na plný úvazek věnují svým dětem, které zůstaly ze školek a škol doma.

Jiní zase mají z voucherů obavu. Třeba dvě OSVČ a zároveň matky – samoživitelky z facebookové skupiny Klubu svobodných matek k voucherům uvádějí: Vouchery nevyužívám a ani o tom neuvažuji, vzhledem k tomu, že nikdo z nás neví, jak se situace bude vyvíjet. Další tvrdí: Vouchery nepoužívám, vnímám to jako formu dluhu a bojím se, co by bylo, kdybych třeba onemocněla a nemohla pracovat.

Petra Krainová, ředitelka komunikace Klubu svobodných matek, přitom obecně shrnuje, že právě pro OSVČ – samoživitelky je situace mimořádně náročná: Úleva ve formě odpuštění pojištění je jistě vítaná, ale často stále musí platit nájmy provozoven a další výdaje. Jakmile nemají možnost výdělku, dostávají se do dluhů, protože rozpočet rodin samoživitelek často neumožňuje tvořit rezervy. Klub i proto spustil program pomoci, kdy přispívá na jídlo a základní potřeby. A také od maminek vykupuje ušité roušky, které pak zdarma dodává zdravotníkům či seniorům. Mezi maminkami, které šijí roušky, jsou i OSVČ. Jedna z nich například normálně šije doplňky pro domácí mazlíčky, ale vzhledem k rušení všech akcí pro chovatele přišla o zisk, což jsme jí částečně kompenzovali tím, že jsme od ní nakoupili roušky – zdarma poputují do severočeských nemocnic, dodává Petra.

Zákazníci OSVČ? Platit předem nemohou

Helena Arenbergerová, kromě toho, že je tanečnice, pracuje na volné noze také jako masérka. A k voucherům vysvětluje: Cesta by to byla, s vouchery mám tu zkušenost, že je lidé kupovali hlavně před vánočními svátky nebo k narozeninám a občas také někdo pro někoho jen tak. Ke mně ale chodí hodně OSVČ a ty, myslím, teď utrácet nebudou. Co by jí tedy teď, kromě vládních opatření pro malé podnikatele, nejvíce pomohlo? Jak odpovídá, nejvíc ji podpoří, když se k ní její klientky a klienti, až situace způsobená šířením nového koronaviru pomine, budou hojně a často vracet.

Přinese mimořádná situace dlouhodobou změnu?

V nestandardní situaci hledají podnikatelky a podnikatelé i další netypické cesty, jak se dostat ke svým platícím zákazníkům a přežít. Barbora Baronová, majitelka malého artového nakladatelství wo-men, začala ve dnech, kdy nakladatelé doslova volají o pomoc a domácí knižní trh se hroutí, jako e-knihu prodávat v offlinu již vyprodaný titul. Výpadek příjmů nakladatelství se snažím řešit vydáním e-knihy našeho již několik let vyprodaného literárně fotografického dokumentu Slečny. Knihu prodávám výhradně přes náš e-shop, abych měla jistý cash flow. Když mí spolubojovníci na knižním poli selhali, nezbývá mi, než se pustit do boje sama za sebe, vysvětluje Barbora. V současné situaci je podle ní stejně nejlepší podpořit nezávislé nakladatele přímým nákupem knih na jejich e-shopu. Vouchery na knihy neplánuji, protože mám opravdu dobrou zkušenost se Zásilkovnou, která naše knihy i v této situaci doručuje do druhého dne, doplňuje.

skoleni_15_4

A zároveň pracuje i na dalších věcech. Snaží se aktivizovat dlouholeté podporovatele nakladatelství a informovat je o stávající situaci i o různých platformách, které hledají pro malé nakladatele funkční řešení. Říká, že žádný ze svých letošních chystaných knižních projektů nezastavuje a se svými kolegy pracuje dál. Jednak nechci nikoho, ani sebe, do budoucna finančně ohrozit rozhodnutími učiněnými v panice a taky je dobré být připraven na svět „poté“, připomíná. Podporuje zároveň, s jistou výhradou u zdravotka, dočasné pozastavení placení pojištění pro OSVČ a vítá odsunutí EET – i když v principu by spíš byla pro jeho úplné zrušení. Rozhodně je také na čase začít tematizovat nulové DPH na knihy, navíc ještě do května platí 21% DPH na e-knihy! – upozorňuje na další okolnost, která aktuální situaci v její branži dále komplikuje. Více informací o pozastavení EET se dozvíte v článku EET se na několik měsíců zastaví, týká se to všech podnikatelů.

Barbora zároveň věří, že současná situace umožní nastolit v české společnosti i další důležitá témata. A to například v těchto oblastech: grantová politika v literatuře, problematika globálních nakladatelských hráčů na knižním trhu, problematika distribuce nebo edukace čtenářů o tom, jaká je skutečná cena výroby knih a co způsobují slevy. Existují zodpovědní nakladatelé. Jejich knihy jsou dražší, ale jenom proto, že platí zodpovědné honoráře, tisknou v Česku, používají ekologický papír a tvoří udržitelné množství knih, uzavírá. Malým nakladatelstvím jsme se nedávno věnovali v článku Brousíte si zuby na to, že budete nakladatel knih? Na lehké podnikání se netěšte.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).