Hlavní navigace

OSVČ a společníci s.r.o. mají na žádost o bonus za 2. období už jen pár dnů

5. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
OSVČ a společníci malých firem mohou žádost o kompenzační bonus za 2. bonusové období podávat nejpozději do 60 dnů po konci bonusového období. Termín se blíží.

Jak osoby samostatně výdělečně činné, tak společníci malých firem mají nárok na kompenzační bonus. Pokud tedy jejich činnost byla zasažena opatřeními spojenými s koronavirovou pandemií. Termín pro žádosti za druhé bonusové období brzy vyprší. 

OSVČ a společníci s.r.o. mohou v rámci peněžité pomoci získat 500 korun denně. Druhé bonusové období trvalo od začátku května do 8. června, získat tak mohou 19 500 Kč.

Finanční správa OSVČ a společníky malých firem upozorňuje na to, aby svou možnost žádat o kompenzační bonus nepropásli. Žádost o kompenzační bonus za druhé bonusové období lze podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období – do pátku 7. 8. 2020, uvádí na svém twitterovém profilu. 

Zdroj: FS ( interaktivní formuláře jsou testovány a optimalizovány pro MS Windows od verze 7 a Acrobat Reader 9.1 a novější. Neotevírejte interaktivní pdf přímo ve webovém prohlížeči, formulář nejprve uložte na disk. Doporučený SW nestačí mít jen nainstalovaný na počítači, formulář je potřeba otevírat přímo v doporučeném SW)

Finanční správa rovněž zprovoznila webovou aplikaci žádosti, která umožňuje žádost vyplnit přímo na webu, aniž byste museli cokoli stahovat do svého počítače.

Čtěte také: Členové rodiny jako společníci s.r.o.: Kdy mají nárok na bonus a kdy nikoliv?

Jak žádost podat?

Jak OSVČ, tak společníci mohou žádost podat jedním z těchto způsobů:

skoleni_15_4

  • osobně na podatelně finančního úřadu,
  • podáním poštovní zásilky na poště,
  • prostřednictvím datové schránky,
  • prostřednictvím technického zařízení správce daně (EPO) za předpokladu, že daňový subjekt má elektronický podpis,
  • pomocí elektronické kopie dokumentu opatřeného vlastnoručním podpisem, zaslaného na e-mailovou adresu zveřejněnou správcem.

Čtěte také: Kompenzační bonus se nevyplácí firmám, ale společníkům. Jaké další omyly panují?

Jen pozor na to, že společníci eseŕoček by měli podávat žádost finančnímu úřadu, kde podávají vlastní přiznání k dani z příjmů fyzických osob a nikoli kde sídlí firma. Pozor rovněž na podání žádosti skrze datovou schránku. Pokud společník žádost odešle z firemní datové schránky, musí ji navíc ještě podepsat (na žádosti stačí naskenovaný vlastnoruční podpis). Z pohledu úřadu se jedná o cizí datovou schránku a právnická osoba nemůže být žadatelem. Jen pokud žádost pošle z vlastní datové schránky (fyzické osoby), nemusí ji podepisovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).