Hlavní navigace

OSVČ a zaměstnanci se nově testují dvakrát týdně. Jak je to s karanténami?

17. 1. 2022
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od 17. ledna se OSVČ a zaměstnanci ve firmách musí testovat, a to prakticky bez výjimek, dvakrát týdně. Stát opět přispívá 60 Kč na test.

O příspěvek nicméně půjde žádat až v březnu. V případě pozitivního antigenního testu následuje automaticky pětidenní karanténa a výsledek není nutné konfirmovat PCR testem. Po návratu do pracovního procesu se však musí OSVČ či zaměstnanec opět otestovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Testovat se bude dvakrát týdně
  2. Jak probíhá testování zaměstnanců
  3. Jak probíhá testování OSVČ
  4. Co dělat, když je test pozitivní
  5. Jaké údaje musí zaměstnavatelé a OSVČ evidovat
  6. Co dělat po skončení karantény
  7. Jakými testy se lze testovat?
  8. Kolik bude stát přispívat

Testovat se bude dvakrát týdně

Od 17. ledna je zintenzivněno plošné testování zaměstnanců a OSVČ ve frekvenci dvakrát týdně. Oproti předchozímu testování nově nemají výjimku očkovaní a ani ti, kteří nedávno prodělali covid. Už od minulého týdne navíc platí zkrácení karantén a izolací na 5 dnů ode dne odběru prvního pozitivního testu.

Také v případě karantén přestává od 17. ledna platit výjimka pro očkované a ty, kteří prodělali v posledních 180 dnech covid. Nově, pokud půjde o tzv. epidemiologicky významný kontakt s nakaženým, musí podle metodického pokynu i tyto skupiny do karantény. Karanténa trvá minimálně 5 dnů ode dne posledního kontaktu s potvrzeným případem onemocnění covid nebo v případě osob žijících ve společné domácnosti v minimální délce trvání 5 dnů od data odběru prvního pozitivního vzorku u potvrzeného případu onemocnění covid, kdy „dnem nula“ nařízené karantény je den posledního kontaktu s potvrzeným případem onemocnění covid nebo v případě osob žijících ve společné domácnosti den odběru prvního pozitivního vzorku u potvrzeného případu onemocnění.

Jestliže se během karantény neobjeví příznaky, může dotyčný/á 6. den karanténu opustit, přičemž není třeba podstupovat výstupní negativní PCR test. Pouze v případě, pokud byste v karanténě začali mít příznaky, musíte podstoupit PCR test. Jestliže by vyšel pozitivně, následuje 5denní izolace, přičemž tzv. dnem nula je den odběru vzorku.

Samotná izolace končí u osoby nevykazující klinické příznaky onemocnění covid po uplynutí minimálně 5 dnů ode dne odběru prvního pozitivního testu, a to bez provedení kontrolního PCR testu. U osoby vykazující klinické příznaky onemocnění covid izolace trvá po dobu výskytu klinických příznaků onemocnění a ukončuje se po uplynutí alespoň 2 dnů, kdy daná osoba klinické příznaky onemocnění nevykazuje nebo pokud lze přetrvávající klinické příznaky vysvětlit jinak, přičemž celková doba izolace nesmí být kratší než 5 dnů ode dne odběru prvního pozitivního testu a ukončuje se rovněž bez provedení PCR testu.

Všem, kteří ukončí izolaci, je doporučeno nosit respirátor min. třídy FFP2 bez výdechového ventilu, a to následujících 5 dní od ukončení izolace nad rámec mimořádného opatření na ochranu dýchacích cest.

Jak probíhá testování zaměstnanců

Testování je pro zaměstnance povinné, výjimku mají pouze ti, kteří se v rámci činnosti nesetkávají se třetími osobami, za které se nepovažují osoby žijící s ním ve stejné domácnosti, nebo kteří nevykonávají práci na pracovišti. V případě, že zaměstnanec odmítne test podstoupit, je povinností zaměstnavatele tuto skutečnost bez zbytečného odkladu ohlásit místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Zaměstnanec, který odmítne podstoupit test, je pak povinen nosit respirátor, dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních osob, pokud je to vzhledem k povaze práce možné, a stravovat se odděleně.

Výjimku z testování má i osoba, která:

  • podstoupila v posledních 72 hodinách RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo
  • podstoupila v posledních 24 hodinách rychlý antigenní test (RAT) na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který provedl zdravotnický pracovník, s negativním výsledkem, nebo
  • podstupuje preventivní testování podle tohoto mimořádného opatření u jiného zaměstnavatele, jehož je zaměstnancem, nebo u jiné právnické osoby, jejímž je orgánem nebo členem orgánu.

Tuto výjimku ovšem musí zaměstnanec svému zaměstnavateli prokázat buď záznamem v Informačním systému infekčních nemocí (digitální certifikát EU COVID), nebo potvrzením vystaveným poskytovatelem zdravotních služeb, nebo písemným potvrzením zaměstnavatele nebo právnické osoby, jejímž je orgánem nebo členem orgánu, o tom, že u nich podstupuje preventivní testování podle tohoto mimořádného opatření. Stejnou povinnost má osoba, která je orgánem nebo členem orgánu právnické osoby, vůči této právnické osobě.

Samotné antigenní testování má zaměstnavatel za povinnost zorganizovat s frekvencí dvakrát za týden tak, že následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování. Není-li zaměstnanec v den termínu testování přítomen na pracovišti zaměstnavatele, jeho preventivní testování se provede v den jeho příchodu na pracoviště.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Jak probíhá testování OSVČ

Od 17. ledna se musí dvakrát týdně testovat i OSVČ, a to způsobem, že následující testování proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování. Povinnost se nicméně i nadále týká pouze OSVČ hlavních, které se v místě, kde vykonávají svoji činnost, setkávají se třetími osobami, za které se nepovažují osoby žijící s ní ve stejné domácnosti.

Také pro OSVČ platí, že povinnost podstoupit preventivní testování se nevztahuje na osobu, která:

  • podstoupila v posledních 72 hodinách RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, nebo
  • podstoupila v posledních 24 hodinách rychlý antigenní test (RAT) na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který provedl zdravotnický pracovník, s negativním výsledkem, nebo
  • podstupuje preventivní testování podle tohoto mimořádného opatření u jiného zaměstnavatele, jehož je zaměstnancem, nebo u jiné právnické osoby, jejímž je orgánem nebo členem orgánu

Co dělat, když je test pozitivní

Pokud zaměstnanci vyjde test pozitivně, musí o tom bezodkladně uvědomit zaměstnavatele a pracoviště opustit. Následuje pětidenní karanténa, která se počítá ode dne provedení testu. Podobně OSVČ, které vyjde test pozitivně, musí opustit místo, kde vykonává svoji činnost, nejde-li o její bydliště, a poskytnout součinnost místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví, který jí nařídí karanténu v délce trvání pěti dnů ode dne provedení testu.

Jak zaměstnavatel, tak OSVČ musí po pozitivním testu zaslat místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví seznam osob (v případě OSVČ bez zaměstnanců tedy sama sebe), které byly testovány s pozitivním výsledkem, který obsahuje údaje z evidence a kontaktní telefonní číslo testované osoby, a to nejpozději následující den po testování formou elektronického hlášení.

Karanténa se dá při pozitivním antigenním testu zkrátit PCR testem, pokud vyjde negativně. I nadále se pak nicméně musí zaměstnanci a OSVČ stále testovat. Očkovaní či lidé s prodělanou nemocí se mohou nově nechat otestovat zdarma pětkrát v jednom měsíci (stačí i jedna dávka očkování). Doposud byl limit maximálně 2 testy. Neočkovaní lidé si musí test i nadále zaplatit. Pokud nicméně během karantény začne mít neočkovaný příznaky, může požádat praktického lékaře o žádanku na PCR test zdarma. 5 PCR testů zdarma mají měsíčně i lidé do 18 let.

Koho se nakonec bude týkat „pracovní karanténa“

Zaměstnanci ve zdravotnictví a v sociální péči, kteří měli v rámci pravidelného testování pozitivní antigenní test, ale nemají příznaky nemoci covid, budou moci chodit do práce i v rámci nařízené karantény. Toto pravidlo ale bude platit jen ve výjimečných případech, kdy zaměstnavatel nebude schopen bez těchto zaměstnanců dál zajišťovat péči o pacienty či klienty. Původně se toto opatření mělo týkat více oborů, nakonec ale půjde jen o zaměstnance ve zdravotnictví a sociální péči.

Jaké údaje musí zaměstnavatelé a OSVČ evidovat

Zaměstnavatelé a OSVČ musí zároveň vést pro kontrolní účely evidenci provedených testů, a to v rozsahu: datum testování, jména a příjmení osob, které k danému datu podstoupily test, včetně uvedení jejich data narození, čísla pojištěnce a názvu zdravotní pojišťovny, u které jsou pojištěny, a výsledky testů, a uchovávat tuto evidenci po dobu 90 dnů.

Co dělat po skončení karantény

Jakmile skončí pětidenní karanténa na základě pozitivního antigenního testu, musí zaměstnanec nebo OSVČ hned první den po návratu na pracoviště, nebo v místě výkonu své činnosti, podstoupit opět antigenní testování. Pokud vyjde negativně, může zaměstnanec nebo OSVČ pokračovat v práci, pokud vyjde pozitivně, opět následuje pětidenní karanténa. Karanténu lze nicméně stejně jako po prvním pozitivním antigenním testu zkrátit PCR testem, pokud vyjde negativně. I nadále se nicméně musí zaměstnanci a OSVČ stále testovat.

Jakými testy se lze testovat?

Seznam certifikovaných testů pro samotestování lze nalézt na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo ve veřejné části Registru zdravotnických prostředků. Aby podnikatel dosáhl na příspěvek od státu, musí jít o testy zakoupené v období od 1. 1. 2021.

Brand24

Kolik bude stát přispívat

Stejně jako doposud stát firmám a OSVČ přispívá na testování 60 korun za samotest. Na jednoho zaměstnance (pojištěnce) bez ohledu na počet jeho zaměstnavatelů lze čerpat příspěvek na nákup testů odpovídající maximálně frekvenci testování stanovené příslušným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví:

  • V období od 22. 11. 2021 do 16. 1. 2022 je stanovena frekvence testování jedenkrát týdně. Maximálně lze přitom poskytnout příspěvek na 4 testy za kalendářní měsíc.
  • V období od 17. 1. 2022 do 15. 2. 2022 (konečné datum bude upraveno dle vývoje situace a následných opatření) je stanovena frekvence dvakrát za týden tak, že následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování (např. první test v pondělí, následující test je nutné provést ve čtvrtek).

O příspěvek na testy bude možné žádat stejně jako doposud skrze online aplikaci na společných webových stránkách zdravotních pojišťoven Samotesty-covid.cz, a to od 1. března. Žadatel může žádat o příspěvek pouze elektronicky prostřednictvím k tomu účelu vytvořené aplikace, která ho provede procesem registrace i samotného vykázání žádosti o příspěvky. Už nyní lze žádat o příspěvek za testy za prosinec.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).