Hlavní navigace

Názor k článku Elektronická podání „nejedou“. Milý státe, tady jsou tipy, jak je zatraktivnit od Lol Phirae - Ale "Identifikátor MPSV" se přece nikdy nevyžadoval. Kdo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 4. 2018 19:17

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Ale "Identifikátor MPSV" se přece nikdy nevyžadoval. Kdo jej nechtěl uvést, toho podpis "nebyl brán vážně". Je to volitelná věc, takto to může zůstat a úřady na to mohou dál v klidu spoléhat.

    Ne, nemůže, protože nic takového v EU legislativě neexistuje. "Nejvyšším" stupněm je prostě onen kvalifikovaný e-podpis, a musí s ním být zacházeno stejně bez ohledu na to, od jaké EU CA pochází. Opravdu není možné vytvořit legislativu, že pokud ten e-podpis obsahuje navíc to nebo ono, tak bude privilegovaný. Takže výsledek je ten, že kvalifikovaný e-podpis neidentifikuje konkrétní osobu a tím to končí. Veškerá legislativa musí počítat s tím, že ten podpis konkrétní osobu neidentifikuje, není možné rozlišovat mezi e-podpisy ze států, které unikátní identifikátory v podpisech mají a které je nemají.

    ROCA: myslím, že ten problém není v platnosti certifikátu ale v tom, že se do světa poslalo tisíce rádoby důvěryhodných zařízení, díky nimž (nebo se pletu?) mohou napadnutelné certifikáty dále vznikat do doby, do kdy je bude někdo ochotný akceptovat.

    Dosaďte si za "tisíce rádobydůvěryhodných zařízení" třeba "tisíce podpisů s rádobydůvěryhodnou šifrou". V době vydání o tom nikdo nevěděl, ať už se jedná o chybu v knihovně, nebo o prolomení nějaké šifry. Čím kratší doba platnosti, tím menší potenciální průser. Tečka. Prostě nikdo nebude vydávat certifikáty platné desítky let kvůli tomu, že pro občana je to "opruz". Možné důsledky jsou daleko horší, než ten opruz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).