Hlavní navigace

OSVČ jsou v programech na okraji zájmu. Zjistili jsme, co pro ně strany plánují

4. 10. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože v Česku působí přes milion OSVČ, ve volebních programech nejsilnějších stran, hnutí a koalic jsou řešeny jen okrajově.

Zeptali jsme se proto, jaké změny, které se týkají OSVČ, by politické strany rády po volbách prosadily. Do textu jsme zahrnuli strany a koalice, které se alespoň jednou v posledních průzkumech 4 agentur (CVVM, Kantar CZ, Median, STEM) dostaly nad 5 %. Celkově jde o 7 subjektů (řazeno abecedně): ANO, ČSSD, KSČM, Piráti a STAN, Přísaha, SPD, Spolu.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?
Co se dozvíte v článku
  1. Měl by se zvýšit limit pro registraci k DPH
  2. Jaké další změny chtějí strany pro OSVČ prosadit
  3. ANO
  4. ČSSD
  5. KSČM
  6. Piráti a Starostové
  7. Přísaha
  8. SPD
  9. Spolu

Měl by se zvýšit limit pro registraci k DPH

Ve volebních programech nejsou změny pro OSVČ příliš řešeny, zeptali jsme se proto nepřímo, jaké novinky pro živnostníky chtějí politické subjekty prosadit. Jak už informoval server Podnikatel.cz před několika týdny, není například nereálné, že se nejen pro OSVČ zvýší hranice příjmů pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun. Se zvýšením totiž souhlasí všechny tři nejsilnější politické subjekty v zemi, tedy hnutí ANO a koalice Spolu a Pirátů a Starostů. Ruku v ruce s tím je možné, že by na stejnou částku, tedy na 2 miliony korun, vzrostl i limit pro využití paušální daně OSVČ. Pro je hnutí ANO či koalice Spolu či hnutí Přísaha.

Stejně tak je ve hře i další osud EET. Až na hnutí ANO totiž vesměs všichni chtějí EET pozměnit, ať už nespuštěním posledních dvou vln nebo třeba omezením pouze na plátce DPH.

Jaké další změny chtějí strany pro OSVČ prosadit

ANO

Hnutí ANO chce rozšířit portál MOJE daně, kterým naváže na projekt paušální daně. Daně a pojištění by tak měly být na jednom místě a pro všechny. Propojíme také Portál občana a Portál podnikatele, plně digitalizujeme služby pro živnostníky. Všechny formuláře pro živnostníky a firmy budou předvyplněné a interaktivní. Vytvoříme i elektronický budíček povinností pro OSVČ prostřednictvím jednoduché aplikace. Spustíme portál, který sjednotí a zpřehlední kontroly podnikatelů státními úřady s cílem minimalizovat počet těchto kontrol, upřesnil serveru Podnikatel.cz Martin Vodička, mluvčí ANO.

ČSSD

ČSSD v programu OSVČ vůbec nezmiňuje a na opakované dotazy serveru Podnikatel.cz neodpověděla. Pro časopis Finmag nicméně Michal Picl, ekonomický expert ČSSD, uvedl, že v rámci spravedlivé důchodové reformy počítají se zvýšení odvodů OSVČ. Přirozeným zvýšením odvodů OSVČ se následně automaticky zvýší i jejich důchod. Výchozí nastavení nového systému počítá se zvýšením výpočtového základu OSVČ z 50procentního rozdílu mezi příjmy a výdaji na 75 procent a zvýšení minimálního základu u hlavní výdělečné činnosti z 25 na 40 procent, tedy na nynější úroveň minimální mzdy, dodal Picl.

KSČM

KSČM chce kromě vyhodnocení dosavadní fáze EET také další digitalizaci finanční správy, která by OSVČ přinesla zjednodušení. Daně by ale měly být předvídatelné, tedy nezbytná revize daňového mixu komplexní. Také zrychlené odpisy a zatraktivnění práce na dohodu.  Samozřejmě pomoci může zejména řešení strukturálních problémů na pracovním trhu, tvrdý dohled nad pracovními agenturami a zrychlení režimu pracovních povolení. U valorizací uvítáme valorizační automaty, doplnil serveru Podnikatel.cz Jiří Dolejš, poslanec KSČM.

Piráti a Starostové

Cílem Pirátů a Starostů je podnikání v Česku co nejvíce ulehčit. Znamená to nejen odstraňovat co nejvíce překážek, které v současnosti existují, ale realizovat další opatření, která podnikatelské prostředí budou zlepšovat. Jako příklady mohou posloužit naše snahy ohledně založení firmy za jeden den, boj proti rozšiřování EET o 3. a 4. vlnu nebo naše snahy kultivovat kontrolní činnosti státu, okomentoval pro server Podnikatel.cz Mikuláš Ferjenčík, pirátský poslanec, s tím, že kontroly podnikatelů je třeba co nejvíce koordinovat a zajistit pojistky proti excesivním kontrolám. Dalším cílem je například zveřejnit a zpřístupnit základní vzory smluv a podání. Nadále budeme vyžadovat proklientský přístup ze strany finanční správy vůči podnikatelům, podotkl Ferjenčík.

Přísaha

Podle hnutí Přísaha současný neutěšený stav veřejných financí neumožňuje výraznější daňové úlevy OSVČ. Administrativa je trvalý problém, neboť zbytečně zatěžuje podnikatelský sektor. Již snížení zátěže úpravou výše limitu u paušální daně a pro registraci k DPH na dvojnásobek mohou pomoci těm menším. Další úlevy jistě přinese digitalizace státní správy. Předpokládáme, že právě EET může být využita jako podklad pro daňové přiznání. Jsme otevřeni jakýmkoliv racionálním námětům od podnikatelského sektoru, které jsme připraveni podpořit, uvedl serveru Podnikatel.cz Pavel Řežábek, odborný garant Přísahy v oblasti hospodářské politiky.

SPD

Hnutí SPD navrhuje kromě úplného zrušení EET výrazné zlepšení podmínek těm OSVČ, které při odvodu daně z příjmu uplatňují možnost paušálního výpočtu výdajů, tedy možnost stanovit si (a zastropovat) výši svých výdajů určitým procentem z jejich celkových příjmů v daném kalendářním roce, a to dle typu jejich podnikatelské činnosti. Zde navrhujeme jak zvýšení maximálního stropu ročních příjmů, do kterého lze uplatnit výdaje tímto paušálním způsobem, a to až na dvojnásobek současného stavu, tzn. na 3 200 000 korun, tak i zvýšení samotných výdajových paušálů. Tedy zvýšení té části příjmů OSVČ, která je nezdanitelná, a to až o deset procent v jednotlivých typech podnikatelských činností, konkretizovala pro server Podnikatel.cz Lucie Šafránková, poslankyně hnutí SPD.

Vyjádření SPD je nicméně nutné uvést na pravou míru. Strop ročních příjmů” totiž ve skutečnosti nyní není 1 600 000 Kč, nýbrž se jedná o 2 000 000 korun. 1 600 000 Kč je maximální výše výdajů, kterou mohou uplatnit přes paušál OSVČ s 80% výdajovým paušálem. Zmíněný “strop ročních příjmů” navíc není skutečným stropem, zastoupeny jsou totiž jen výdaje. 2 miliony korun je jen mezní příjem, který funguje jako parametr, z něhož jsou vyčísleny částky maximální výše výdajů, které lze v jednotlivých pásmech uplatnit. Jinými slovy, i OSVČ-řemeslník s příjmy 5 milionů korun může uplatnit 80% výdajový paušál, výdaje však budou činit “jen” 1 600 000 Kč.

Brand24

Psali jsme: Výdajové paušály půjde použít, i když budete mít příjem vyšší než 2 miliony Kč

Spolu

Koalice Spolu na opakované otázky serveru Podnikatel.cz neodpověděla. V programu koalice má, že sníží sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o 2 procentní body a že sníží odvody za částečné úvazky. Dále Spolu v programu slibuje, že podpoří rozvoj Portálu podnikatele a že sjednotí a zjednoduší povinnosti občanů i podnikatelů vůči státu. Platby bude možné uhradit na jednotném inkasním místě, z kontrol odstraníme zdvojené a zbytečné požadavky, komunikace se státní správou se bude řídit jednotnými, jasnými a předvídatelnými pravidly, uzavírá Spolu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).