Hlavní navigace

OSVČ, které pečují o malé děti, nemusí platit minimální zdravotní pojištění

1. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud OSVČ pečuje o dítě do 7 let věku, netýká se jí minimální vyměřovací základ u zdravotního pojištění.

Pojistné může hradit ze skutečně dosažených příjmů. Je nutné nicméně tuto skutečnost zdravotní pojišťovně oznámit.

Při péči o dítě netřeba platit minimální zdravotní pojištění

Některé OSVČ nemusí platit minimální zdravotní pojištění a mohou zálohy hradit jen na základě skutečných příjmů. Týká se to i OSVČ, které celodenně, osobně a řádně pečují alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, a to vždy po celý kalendářní měsíc. Tato podmínka se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích či mateřské škole (popřípadě v obdobném zařízení) na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně. Jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, smí se jednat jen o dobu návštěvy školy. Dítě nesmí být umístěno např. v družině a už vůbec ne v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, doplnil Milan Řepka, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

U daného jednoho dítěte může péči a snížení pojistného uplatnit pouze jedna osoba, a to matka, otec, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů.

OSVČ, kterých se to týká, musí péči o dítě oznámit zdravotní pojišťovně, například čestným prohlášením. Bez oznámení totiž nelze začít platit jinou částku, než odpovídá podanému přehledu OSVČ, resp. alespoň výši minima, což je od 1. ledna 2021 částka 2393 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).