Hlavní navigace

OSVČ, které teď nemohou podnikat, dostanou 15 tisíc korun měsíčně

26. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
OSVČ, kterým vláda svými opatřeními zavřela provozovny či jinak znemožnila činnost, budou po dobu omezení dostávat 15 tisíc korun měsíčně.

Na dnešní tiskové konferenci to oznámila ministryně financí Alena Schillerová. Podrobnosti by vláda měla projednat v pondělí 30. 3.

15 tisíc korun pro OSVČ

Ministryně financí Alena Schillerová dnes na tiskové konferenci uvedla, že vláda se shodla na tom, že OSVČ, kterým znemožnila svými opatřeními kvůli šíření koronaviru činnost, poskytne měsíční podporu ve výši 15 tisíc korun, která se nebude jinak danit. Prostředky půjdou OSVČ po celou dobu omezení a měly by je vyplácet finanční úřady. Podpora by se měla týkat jen OSVČ hlavních. Dotaci navíc nepůjde kombinovat se s dávkami v hmotné nouzi. Podrobnosti vláda projedná v pondělí 30. 3. O příspěvek půjde žádat nejdříve v týdnu po Velikonocích.

Ošetřovné pro OSVČ na děti do 13 let

Koncept ošetřovného pro OSVČ, který představila vláda před týdnem, doznal změn. Zatímco původně se ošetřovné pro OSVČ mělo vyplácet jen na děti ve věku 6 – 13 let, nově se bude platit na všechny děti do 13 let. Stále naopak platí, že nepůjde ošetřovné v pravém slova smyslu, ale o příspěvek v rámci programu ministerstva průmyslu a obchodu.

Ošetřovné bude činit 424 korun za den (12 720 Kč či 13 144 Kč za měsíc) a půjde čerpat po celou dobu, co děti nemohou navštěvovat školu. Podmínkou rovněž zůstává, že na ošetřovné mají nárok jen OSVČ, jejichž manžel či manželka nečerpají ošetřovné v klasickém zaměstnaneckém vztahu.

Čtěte více: Ošetřovné pro OSVČ doznalo změn, bude na všechny děti do 13 let

skoleni_15_4

V pondělí se spustí COVID 2 i pro OSVČ

Od pondělí půjde rovněž podávat žádosti o bezúročné úvěry v rámci programu COVID 2. Nově nebude stanovena spodní hranice a budou se poskytovat i úvěry ve výši několika desítek tisíc korun. Oproti původnímu COVID se ale tentokrát bude žádat přímo u komerčních bank a ČMZRB poskytne záruku.

Hotelům se uvolnila pravidla

Vláda dále uvolnila podmínky pro zámečnictví, opravy, údržby a instalace strojů a zařízení pro domácnost nebo myček aut. Tyto provozy mohou v pátek otevřít. Uvolněny byly také podmínky pro hotely, které budou moct ubytovat všechny osoby, které vyžadují pobyt za účelem výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti, případně cizince do doby opuštění území ČR nebo cizince s pracovním povolením na území ČR. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).