Hlavní navigace

OSVČ, které zůstaly po uzavření škol s dětmi doma, mohou opět čerpat ošetřovné

17. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda schválila program Ošetřovné II pro OSVČ. Osoby samostatně výdelečně činné mohou dostat 400 korun za den.

V rámci podpůrných opatření, která mají pomoci podnikatelům a firmám, schválila vláda dotační program Ošetřovné II pro OSVČ. Osoby samostatně výdělečně činné budou moci, stejně jako na jaře, požádat o dotaci, pokud přišly o výdělek kvůli tomu, že se musely kvůli uzavření škol či karanténě starat o děti nebo o osobu, která je z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu závislá na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I a které přijatá opatření znemožnila využívat nějaké sociální služby. 

Podpora z programu je dále určena pro OSVČ, která pečuje o nezaopatřené dítě maximálně do věku 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost). Činit bude 400 korun na den a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na tento program vyčlení ze svého rozpočtu 200 milionů korun.

Další úlevy pro podnikatele

Ministerstvo připravilo další liberální balíček, který odloží daňové povinnosti těm podnikatelům, jejich činnost byla bezprostředně omezena vládním nařízením. Podnikatelé, jejichž převažující činnost spadá do některého z oborů, na které explicitně míří vládní zákazy, mají nově odloženy všechny úhrady DPH, daní z příjmů a silniční daně, k jejichž splatnosti došlo v období nouzového stavu. Aby k odkladu došlo, musí finanční správě zaslat oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ministryně financí, a to i emailem.

Odožení EET

Vláda na návrh ministerstva financí schválila odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Vyslyšela tak podnikatele a asociace, které je zastupují. V týdnu totiž vyslali apel, aby se právě EET odložila

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).