Hlavní navigace

OSVČ mohou o ošetřovné za květen žádat už jen posledních pár dnů

2. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už jenom několik málo dnů mají osoby samostatně výdělečně činné na to, aby zažádaly o ošetřovné za měsíc květen. Kdy je nejzazší termín pro žádosti?

Ošetřovné za květen činí stejně jako za předešlý měsíc 500 Kč denně, celkově tak OSVČ může za květen dostat 15 500 Kč. Musí si však se žádostí pospíšit. 

Čtěte také: Už lze žádat o ošetřovné OSVČ za květen, nově bez potvrzení od školy

Kdo požádal o ošetřovné pro OSVČ za březen a duben a chce i za květen, musí podat žádost znovu. Žádost je nutné vyplnit elektronicky. Následně ji lze podat:

Brand24

  • prostřednictvím datové schránky wnswemb, do předmětu uvést fpkvet, nebo
  • originál žádosti podepsaný žadatelem poštou na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, 110 15, Praha 1. Obálka musí být označena „fpkvet“

Pozor však, na podání žádosti o ošetřovné mají OSVČ posledních pár dnů. Žádosti o „ošetřovné“ za květen mohou OSVČ podávat do 10. července.

Kdo má na ošetřovné pro OSVČ nárok

Žadatel o ošetřovné pro OSVČ musí podle MPO splňovat podmínky:

  • musí být při podání žádosti a po celou dobu čerpání dotace OSVČ na hlavní činnost; prokáže čestným prohlášením
  • musí být zaregistrován jako poplatník daně z příjmů na finančním úřadě; prokáže čestným prohlášením
  • musí být malým a středním podnikatelem, prokáže čestným prohlášením
  • nesmí mít žádné nedoplatky vůči vybraným institucím (Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny, Státní pozemkový úřad,Ministerstvo financí, jako právní nástupce Fondu národního majetku,Státní fond životního prostředí,Státní fond rozvoje bydlení, Celní správa ČR, Státní fond kultury, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Státní zemědělský intervenční fond, kraje, obce a svazky obcí) a vůči poskytovatelům podpory z projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie do 12. března 2020; tuto skutečnost prokazuje čestným prohlášením. Tato podmínka se považuje za splněnou i v případě osoby, která má evidován nedoplatek u orgánů Finanční správy České republiky a orgánů Celní správy České republiky nebo na pojistném a na penále na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, bylo-li povoleno jeho splácení ve splátkách a osoba není v prodlení se splácením splátek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).