Hlavní navigace

OSVČ mohou podávat žádosti o ošetřovné za březen

22. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Osoby samostatně výdělečně činné mohou nyní podávat žádosti o finanční podporu v podobě ošetřovného. Jde o období od 1. do 31. března 2021.

Ošetřovné je určeno pro ty OSVČ, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost (SVČ) hlavní. Lidé, kteří mají ještě jiný příjem, a tedy mají SVČ vedlejší, nárok na tuto dotaci nemají. 

Žádosti mohou OSVČ podávat prostřednictvím elektronického formuláře dostupného přes webové stránky. OSVČ mohou žádosti o tzv. „ošetřovné“ podávat od 22. dubna do 21. května 2021. Za každý kalendářní den v březnu včetně víkendů je dotace 400 Kč. 

„Do velmi jednoduchého on-line formuláře, na který jsou už žadatelé zvyklí a který lze vyplnit za pár minut, se uvedou pouze základní údaje o podnikání, dítěti či osobě, o kterou se starají a také název, adresa a web školy, školky, dětské skupiny či ústavu, který člověk, kvůli němuž se „ošetřovné OSVČ“ pobírá, za normálních okolností navštěvuje,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Tuto dotaci, která souvisí s pandemií koronaviru, nelze kombinovat s kompenzačním bonusem. 

MPO žádosti přijímá také e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem či poštou, nejlépe doporučeně. Pokud je žadatel držitelem uznávaného elektronického podpisu, lze takto podepsanou žádost poslat na e-mail: fpmpo20@mpo.cz, do předmětu je třeba uvést „fpbre21“.

Pozor na časté chyby

Při podávání žádostí OSVČ nejčastěji chybovaly v tom, že nedoložily výkon samostatné výdělečné činnosti hlavní či neposlaly doklad o karanténě ve škole nebo v zařízení sociálních služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).