Hlavní navigace

OSVČ nemusí do srpna platit zálohy na pojistné. Co když je však platí dál?

4. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Minimální sociální a zdravotní pojištění se OSVČ na půl roku odpustilo. Není tak třeba platit do srpna zálohy. Jaký bude postup, pokud zálohy posíláte dál?

Od března do srpna nemusí OSVČ platit žádné zálohy. OSVČ, které platí pouze minimální zálohy, nemusí ani nic doplácet. Ty, které mají vyšší zálohy, pak zpětně doplatí rozdíl mezi tím, co skutečně měly odvádět, a minimální zálohou.

Pokud nemá plátce zájem rušit trvalý příkaz a zálohy platí dál, vše se posléze zúčtuje v přehledu o příjmech a výdajích. 

Jak upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, vznikne tak přeplatek, který se zúčtuje v rámci přehledu OSVČ za rok 2020. Částka, která je uhrazena za měsíce březen až srpen 2020, ačkoli je novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění prominuta, bude pak vrácena. Samozřejmě jen pokud pojišťovna neeviduje nějaké dřívější nedoplatky – to by byla započtena proti pohledávkám pojišťovny, dodává VZP. 

Minimální záloha u zdravotního pojištění nyní činí 2352 Kč.

Čtěte také: Aktuální výše slev a nezdanitelných částí základu daně

Termín podání přehledu na zdravotní pojištění za rok 2019 je posunut o tři měsíce, tedy do začátku srpna.

O odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění informoval server Podnikatel.cz v článku OSVČ se na půl roku zcela odpustí minimální sociální i zdravotní pojištění, ve kterém najdete i praktické příklady. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).