Hlavní navigace

OSVČ potřebují pomoc hned, vládo, dej všem jednorázovou injekci 10 tisíc korun

20. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

[NÁZOR] Mimořádná opatření tvrdě dopadají na OSVČ. Pomoc je nedostatečná a pomalá. Vládo, už nečekej a dej všem rychlou finanční injekci.

Nemusí jít v první fázi o žádnou vysokou částku, stačí například 10 tisíc Kč. Injekce pomůže OSVČ překonat stávající krizové chvíle. Zatímco řada podnikatelů nemůže vykonávat činnost a má tak nulové příjmy, musí stále platit zálohy a další náklady.

I bezdětné OSVČ potřebují pomoc

Ačkoli vláda už udělala několik kroků, kterými pomáhá podnikatelům, většina opatření míjí ty nejmenší, tedy OSVČ. Přitom to jsou právě ony, na které stávající mimořádná opatření tvrdě dopadají. Ačkoli se někteří koumáci snažili a bohužel stále snaží vykreslit OSVČ jako miliardáře, skutečností je, že řada z nich byla ráda, že z výdělku poplatí všechny své povinnosti a nic moc neušetřila.

Nejhůře postižené jsou bezdětné OSVČ a OSVČ s dětmi, které jsou malé či starší. Obě tyto skupiny jsou totiž momentálně bez podpory (pro OSVČ s dětmi mezi 6 a 13 let zavedla vláda ošetřovné). Úlevy na daních sice samozřejmě pomůžou, ale pro OSVČ, které nemůžou vykonávat činnost, nemají žádné příjmy, to je málo. Stále navíc musí platit zálohy na pojistném, jejichž minimální částka činí každý měsíc dohromady skoro 5 tisíc korun.

Druhá fáze programu COVID, která má cílit i na OSVČ, se však má teprve rozjet a podnikatel musí o peníze složitě žádat a trvá, než se k němu prostředky dostanou.

skoleni_15_4

Zrušte zálohy a dejte OSVČ finanční injekci

Vláda by proto urychleně měla udělat dvě věci. Předně OSVČ odpustit zálohy na pojistné a za druhé dát alespoň OSVČ hlavním rychlou finanční injekci. Pro začátek by stačilo třeba 10 tisíc korun. Peníze by šly snadno poslat přes finanční úřady, které mají z přiznání kontakty a čísla účtů podnikatelů. Peníze je nejjednodušší poslat všem a bez nesmyslného podávání žádostí, které zahlcují i samotné úřady. Ano, dostali by je i ti, kteří je akutně nepotřebují, ale peníze by z ekonomiky nezmizely. Klidně by k tomu vláda mohla OSVČ poprosit, aby, pokud injekci aktuálně nepotřebují nebo třeba dostávají ošetřovné, poslaly peníze zpět.

Náklady na tuto injekci by činily, i kdyby si všechny OSVČ hlavní (OSVČ hlavních bylo k 31. 12. 2019 necelých 600 tisíc) peníze nechaly, zhruba 6 miliard korun. Pro stát jen zlomek a výrazně by tím pomohl statisícům OSVČ. Klíčové je konat co nejrychleji. Nejde samozřejmě o žádné dlouhodobé řešení, ale státu by dal čas a prostor vymyslet a zorganizovat komplexní systém podpory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).