Hlavní navigace

OSVČ s dohodami, e-mail od berňáku ignorujte, kompenzační bonus nevracejte

3. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Pokud jste OSVČ a zároveň vyděláváte na dohodu mimo pracovní poměr, má se kompenzační bonus nově týkat i vás.

Aktuálně totiž mají na bonus nárok jen ti dohodáři, kteří jsou zároveň OSVČ a u dohod o pracovní činnosti měli příjmy do 3000 korun měsíčně a u dohod o provedení práce do 10 000 korun. 

Nově se má díky novele zákona o kompenzačním bonusu týkat až na výjimky skoro všech dohodářů. Kdo z dohodářů o bonus už chybně požádal a dostal jej, nebude jej muset podle ministerstva financí vracet, jak žádala v e-mailech finanční správa, a znova o něj žádat.

Čtěte také: Kompenzační bonus i pro dohodáře: Někteří dostanou 500 Kč denně, jiní jen 350 Kč

OSVČ s dohodami na bonus také dosáhnou

Kompenzační bonus se sice týká většiny koronavirem postižených OSVČ, ne však úplně všech. Aktuálně ještě platí, že na kompenzační bonus nemají nárok osoby, které vykonávají činnost, v jejímž důsledku jsou účastny nemocenského pojištění jako zaměstnanec. To znamená, že dle stávajících pravidel mají nárok na bonus OSVČ – dohodáří, pokud u dohod o pracovní činnosti měli příjmy do 3000 korun měsíčně a u dohod o provedení práce do 10 000 korun.

skoleni_15_4

O bonus ovšem v některých případech chybně požádaly i OSVČ se souběhem samostatné činnosti a zaměstnání (včetně dohodářů). Tyto OSVČ začala finanční správa následně po vyplacení oslovovat e-mailem a vyzývat je k navrácení bonusu. Vláda nicméně před týdnem schválila rozšíření kompenzačního bonusu i na dohodáře, pokud jim dohoda založila účast na nemocenském pojištění. Novela by se měla projednat ve zrychleném řízení příští týden ve Sněmovně.

Kompenzační bonus nevracejte

Teoreticky by tak tyto OSVČ měly kompenzační bonus vrátit, protože o něj požádaly neoprávněně, a následně po schválení novely o něj znovu požádat. Jak ale uvedlo serveru Podnikatel.cz ministerstvo financí, situace by se měla zjednodušit a OSVČ s dohodou by měly mít možnost si původně vyplacený bonus ponechat. Finanční správa v současnosti pracuje na takovém procesním řešení, díky kterému by OSVČ mající souběh s pojištěnou dohodou nemusely nyní kompenzační bonus vracet a po případném nabytí účinnosti novely o něj opakovaně žádat, uzavřel pro server Podnikatel.cz Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).