Hlavní navigace

OSVČ s paušály se má vrátit sleva na dítě, ale za cenu výrazného omezení paušálů

6. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Daňový balíček navrací OSVČ s paušály daňové zvýhodnění na dítě a slevu na manželku. Zároveň ale výrazně omezuje využití samotných paušálů.

Nyní činí mezní hodnota příjmů, ze které se omezení paušálů počítá, 2 miliony korun. Paušály lze využívat i v případě vyšších příjmů, jen je možné si odečíst na výdajích maximálně částky stanovené zákonem. V případě 80% paušálu jde například o 1,6 milionu korun, v případě 40% paušálu o 800 tisíc korun. A právě tyto maximální částky navrhuje koalice značně snížit, a to na polovinu.

Návrat zvýhodnění za omezení paušálů na polovinu

Ve sněmovně se brzy začne ve třetím čtení projednávat daňový balíček, který přináší pro podnikatele řadu novinek. Nově mezi ně patří i změny pro OSVČ s paušály, které do návrhu zákona po koaliční domluvě doplnil rozpočtový výbor. Dobrou zprávou pro podnikatele je, že by se OSVČ s výdajovými paušály vrátila možnost využívat daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku/manžela. Nyní totiž pro všechny paušály platí, že poplatník, který uplatní paušální výdaje a součet jeho dílčích základů (kde se tyto výdaje uplatnily) je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže zvýhodnění a slevu na manželku využít.

Návrat těchto dvou slev však nebude „zadarmo“. Ruku v ruce s ním se má využití výdajových paušálů opět dále omezit. Podle návrhu by se snížila mezní hranice příjmů, ze které se maximální výdaje počítají, o 50 % na 1 milion korun. Stejně jako v současnosti by platilo, že paušál by šel využít i při vyšších příjmech, maximálně byste jím ale mohli uplatnit výdaje odvozené z mezní hranice příjmů. Konkrétně by tedy šlo o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc Kč

Zvýhodnění má od roku 2017 opět vzrůst

Pokud se návrh prosadí, budou si moci poplatníci využívající výdajové paušály uplatnit slevu na manželku ve výši 24 840 Kč. U zvýhodnění na děti pak dojde od roku 2017 k nárůstu. Na první dítě má zvýhodnění zůstat na 13 404 korunách ročně. Na druhé se má však zvýšit na 19 404 korun a na třetí a každé další dítě dokonce 24 204 korun.

skoleni_15_4

Čtěte více: Změny v daňovém zvýhodnění a slevě za umístění dítěte od roku 2017

Zvýhodnění sebrala OSVČ Nečasova vláda

Zvýhodnění na dítě a slevu na manželku vzala OSVČ s paušály vláda Petra Nečase (ODS), a to s platností od roku 2013. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce původně navrhoval, aby se místo omezení zvýhodnění výdajové paušály vrátily na úroveň roku 2004.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).