Hlavní navigace

OSVČ se stěhuje z Prahy do Brna. Jaké povinnosti má vůči zdravotní pojišťovně?

23. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Změna bydliště osoby samostatně výdělečně činné si žádá několik povinností navíc. Co vše je třeba v souvislosti se stěhováním udělat ve vztahu k pojišťovně?

Pokud člověk mění trvalé bydliště, má celou řadu povinností, kde změnu hlásit. Jedná-li se však o osobu samostatně výdělečně činnou, je míst a úřadů, kde musí skutečnost oznámit, o něco víc. Jak je to ve vztahu se zdravotní pojišťovnou, kde platí pravidelné zálohy? 

OSVČ mění bydliště z hlavního města do Brna. Základem je oznámit pojišťovně změnu bydliště. Změnu trvalého pobytu (stejně jako jména, příjmení, nebo rodného čísla) je podle zákona o veřejném zdravotním pojištění každý pojištěnec povinen oznámit své zdravotní pojišťovně do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo, upřesňuje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

Čtěte také: Stěhovat se za prací? Ochota by byla, praxe je ale jiná

Další lhůta je spojena s oznámením změny sídla nebo místa podnikání, obchodního jména, identifikačního čísla a čísla bankovního účtu, pokud je z něj prováděna platba pojistného. Tady je nutné tyto skutečnosti oznámit do 8 dnů. 

Změny lze ohlásit několika způsoby. Osobně lze skutečnost oznámit na kterémkoli klientském pracovišti, je možné využít i písemné oznámení nebo je možné nové informace hlásit telefonicky.

Brand24

Pozor na změnu při platbě pojistného

Platby pojistného je pak nutné včas přesměrovat na správné číslo účtu – zálohy OSVČ jsou splatné vždy od 1. dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí, do 8. dne následujícího kalendářního měsíce. 

Co se týče platby pojistného pojištěnce VZP, osoby samostatně výdělečně činné poukazují platby měsíčních záloh na pojistné a doplatek pojistného na účet příslušné regionální pobočky, kde jsou jako plátce evidovány.  Pokud je platba pojistného poslána na účet jiné regionální pobočky VZP, než na které je OSVČ evidována, ale pod správným variabilním symbolem (kterým je číslo pojištěnce), je platba automaticky správně přiřazena. Bez správného variabilního symbolu úhrada skončí v „koši“ nerozpoznaných plateb. Až když pak plátce doloží chybějící platbu (výpisem z účtu, poštovní poukázkou nebo pokladním dokladem), je možno vše uvést do pořádku, vysvětluje Tichý. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).