Hlavní navigace

OSVČ skolil bacil. Musí platit zálohy na zdravotní pojistné, když je nemocná?

16. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je osoba samostatně výdělečně činná povinna hradit zálohy na zdravotní pojištění, pokud z důvodu nemoci činnost nevykonává?

Nemoc se nevyhýbá nikomu, ani osobám samostatně výdělečně činným. Pokud je bacil pošle do peřin, nemohou svou činnost vykonávat, a tudíž vydělávat. Jsou v té době povinny hradit zálohy na zdravotní pojištění? 

OSVČ není povinna hradit zálohy na pojistné, pokud byla po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopná nebo jí byla nařízena karanténa podle zákona o nemocenském pojištění. Skutečnost, že je podnikatel po celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti však musí zdravotní pojišťovně doložit, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna na svých webových stránkách. 

Čtěte také: Živnostník na neschopence? Když už, tak marodí výrazně déle než zaměstnanec

Obecně se doporučuje předložení kopie počátku a ukončení „neschopenky“ nebo potvrzení o výplatě dávek od ČSSZ. V případě, že OSVČ tuto povinnost nesplní, zdravotní pojišťovna se bude domnívat, že záloha na pojistné zaplacena nebyla. Pracovní neschopnost lze samozřejmě doložit i zpětně, a to při odevzdání přehledu o příjmech a výdajích, ovšem včasným doložení lze předejít problémům se stanovením předpisu záloh a následného dopočtu odvodu z minimálního vyměřovacího základu. 

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Při ročním vyúčtování se o tyto měsíce, kdy OSVČ marodila, sníží minimální vyměřovací základ pouze v případech, kdy byla po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou a měla nárok na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ, popřípadě takové nemocenské pobírala. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).