Hlavní navigace

Otcovská by se měla prodloužit. Otcové by tak mohli být s novorozencem 10 dní

15. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Otcovská dovolená by se měla prodloužit o 3 dny. Tedy z původních 7 pracovních dnů na dnů deset.

Prodloužení otcovské dovolené vychází z evropské směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. Česká republika bude muset nová pravidla převést do zákonů do 3 let. 

Otcovská je dávkou nemocenského pojištění, jehož cílem je finančně zabezpečit ekonomicky aktivní občany v okamžiku, kdy kvůli nemoci či mateřství ztratí krátkodobě výdělek. V České republice byla otcovská zavedena únoru v loňském roce. 

Brand24

Otcovská náleží 7 dnů v souvislosti s péčí o novorozené dítě otci dítěte nebo pojištěnci (muž či žena), který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu. Základní podmínkou nároku na otcovskou je účast na nemocenském pojištění, tj. např. trvání zaměstnání, které založilo účast na pojištění v době nástupu na tuto dávku (z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení). U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) musí být pro nárok na otcovskou splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ aspoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Do srpna 2022 by se měla otcovská prodloužit na deset pracovních dnů. Otec by měl dostat podle směrnice minimálně tolik, kolik se hradí při nemoci. V Česku v prvním měsíci náhrada mzdy a nemocenské činí 60 procent základu příjmu. Podle doporučení by ale otcovská měla být stejná jako mateřská, tedy dál 70 procent základu příjmu. S prodloužením doby by se zvedly i výdaje. 

Důležité články k otcovské:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).