Hlavní navigace

Otcovská dovolená se prodlouží, podmínkou u OSVČ je nemocenské pojištění

28. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Otcovská se zřejmě prodlouží. Poslanci dnes schválili návrh, podle kterého by se doba měla prodloužit na dva týdny.

Otcovská náleží všem novopočeným tatínkům nebo tomu, kdo převzal dítě do náhradní rodinné péče. 

Nově by se měla prodloužit na dobu 14 dní, doposud to bylo 7 dní. Schválili to poslanci, podle kterých se tak upravuje norma podle části evropské směrnice. Podmínky čerpání otcovské však zůstávají stejné. Novelu musí ještě posvětit senátoři a prezident. 

U OSVČ je podmínkou čerpání dobrovolné nemocenské 

Nárok mají buď otcové z řad zaměstnanců, kterým je z příjmu odváděno pojistné na sociální zabezpečení, nebo OSVČ. U těch je podmínka, že si musí platit dobrovolné nemocenské pojištění, a to alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou. Nelze tedy o otcovskou žádat, pokud OSVČ nemá nemocenské pojištění nebo si o něj zažádá těsně před otcovskou. 

Otec dítěte musí být zapsán v jeho rodném listě. Rodiče nemusí být sezdaní. Otcovská náleží pouze v době šestinedělí dítěte, přičemž nástup si určí každý sám. 

Výši otcovské vypočítá oficiální kalkulačka ministerstva

Výše otcovské je 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, přičemž denní vyměřovací základ se vypočítává z příjmů za posledních 12 měsíců před nástupem na otcovskou. 

U OSVČ se posuzuje příjem podle úhrnu měsíčních základů pojistného v rozhodném období před nástupem na dávku. Orientační výši otcovské vypočítá i kalkulačka ministerstva práce a sociálních věcí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz