Hlavní navigace

Otcovská je pro novopočené tatínky zatím nezajímavá. Přilákat je má leták

22. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O otcovskou zatím příliš velký zájem není. Ministerstvo práce a sociálních věcí to přisuzuje tomu, že se jedná o dávku zcela novou.

O otcovskou zatím požádalo jen 2130 novopečených tatínků. O novou dávku je možné žádat od 1. února letošního roku.

V únoru byly za otcovskou vyplaceny miliony korun

V únoru bylo vyplaceno celkem 480 výplat, které dosáhly na 2,3 miliony korun. První data o počtu žádostí naznačují spíše nižší počáteční zájem tatínků o čerpání otcovské. Jde však o zcela nový typ dávky, a je proto možné, že zájem o ni se postupně rozšíří, komentovala aktuální data ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová. Jak však dříve upozornil server Podnikatel.cz, zaměstnanci spíše upřednostňují čerpání řádné dovolené, protože získají vyšší finanční kompenzaci oproti otcovské.

Čtěte více: První potíže s otcovskou poporodní péčí

O otcovskou si mohou tatínkové zažádat u svého zaměstnavatele. Ten poté OSSZ předá tyto žádosti spolu s potřebnými doklady až po uplynutí sedmi dnů, po které dávka náležela, nikoliv před nástupem na dávku.

Příslušná okresní správa sociálního zabezpečení došlé podklady zpracovává průběžně a dávky pak vyplácí zpětně. Na zpracování mají ze zákona lhůtu do jednoho měsíce, říká zastupující ústřední ředitel ČSSZ Pavel Krejčí.

Čtěte také: Otcovská odstartovala 1. února. Zažádejte si, nabízíme oficiální tiskopis ke stažení

OSVČ musí splňovat podmínku dobrovolné nemocenské 

Základní podmínkou pro otcovskou je účast na nemocenském pojištění. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) musí být splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

skoleni_15_4

Novopečení tatínci si termín nástupu na otcovskou určí sami v období do konce šestého týdne ode dne narození dítěte (tj. den narození miminka + 41 dnů). I v případě převzetí dítěte mladšího 7 let věku do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu může pojištěnec (muž či žena) na otcovskou nastoupit.

Další praktické informace shrnuje leták, který je dostupný na webu ČSSZ nebo na OSSZ. Výši nemocenské dávky otcovské poporodní péče lze orientačně zjistit prostřednictvím kalkulátoru otcovské zveřejněném na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).