Hlavní navigace

Otevírací doba obchodů se má omezit. Během 7 svátků by měly mít zcela zavřeno

5. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Pokud projde návrh senátorů ČSSD, budou muset mít obchodníci během 7 svátků zcela zavřeno. Na Štědrý den by pak mohli prodávat jen do 12 hodin.

Otevírací doba obchodníků se možná omezí. Během sedmi vybraných svátků by měly mít obchody zcela zavřeno. Na Štědrý den by pak mohly prodávat jen do 12 hodin. Příslušný návrh zákona připravili senátoři za ČSSD a nyní se čeká na stanovisko vlády.

7 svátků zcela zavřeno, na Štědrý den od 12 hodin

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Obchodníky možná čeká omezení otevírací doby.

Podle senátního návrhu zákona by obchody nesměly otevřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince a 26. prosince. 24 prosince by byl zakázán prodej od 12 hodin. Sociální dopady budou příznivé, neboť lidé budou mít více volného času, aby se mohli věnovat své rodině a koníčkům, na což klade Evropská unie zvýšený důraz. Pracovní život by neměl negativně zasahovat do rodinného a osobního života, vysvětluje se v důvodové zprávě k zákonu.

Malé prodejny by mohly dále prodávat

Zákon nicméně počítá s tím, že by byly stanovené výjimky. Omezení by se netýkalo prodejen, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2, čerpacích stanic, lékáren, prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejen ve zdravotnických zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Pokud by obchody zákaz porušily, hrozila by jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohly by dostat pokutu až 5 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).