Hlavní navigace

Otočte krizi v příležitost. Dýchejte, uvolněte se a najděte, co se můžete naučit

26. 3. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Vypnout počítač a zprávy, zastavit se. Vyčistit si hlavu, i když se nedá jít (dle preferencí) do fitka, boxovat, na jógu, plavat, je důležitější než kdy dřív.

Kdo se hlubším relaxačním technikám a třeba i meditaci již věnoval, má nyní trochu náskok. Kdo se v tomto směru zatím jen šidil, má příležitost začít právě teď.

Buddhistická mniška, učitelka, spisovatelka a také máma a babička Pema Chödrön vypráví krátký příběh o zenovém mistrovi, který pokaždé na otázku, jak se má, odpovídal, že je mu dobře. Jeden student už to nevydržel a zeptal se ho, jak je to možné, že je mu pořád dobře? To nikdy nemáš špatný den? divil se žák. A mistr odpověděl: Ovšemže mám. Když jsou špatné dny, je mi dobře. Když jsou dobré dny, je mi také dobře. Pema Chödrön dodává: A to je vyrovnanost. (V knize Místa, která nás děsí – Návod, jak pěstovat odvahu v náročných chvílích, Synergie Publishing 2015.)

Co se dozvíte v článku
  1. Dopřejte si alespoň 10 minut jen pro sebe
  2. Soustřeďte se na dech
  3. Své tělo vědomě uvolňujte
  4. Pozorně kráčejte a jezte
  5. Co ještě se mimo zónu komfortu můžete naučit?

Dopřejte si alespoň 10 minut jen pro sebe

Podnikatelky a podnikatelé teď čelí obrovské nejistotě, obavám o budoucnost, stresu z nutnosti rychle své podnikání adaptovat na nové podmínky, pokud to vůbec jde. Rodiče řeší nejen to, jak udržet svůj byznys nad vodou, ale také se museli stát ze dne na den a skoro na plný úvazek výkonnými učitelkami a učiteli svých dětí. Mnozí se k tomu starají o své seniory a snaží se pomáhat dalším potřebným. Ti, co jsou bez dětí a třeba i bez jakéhokoliv dalšího příjmu, zase nevědí, z čeho platit odvody, nájmy a další fixní náklady, když nemůžou pracovat, a to na neurčito. Každý něco řeší, ať už je jeho osobní situace jakákoliv.

Právě v době silné zátěže a nejistoty je potřeba na chvíli se zastavit a pokusit se o vyrovnanost. Na chvíli vypustit obavy ze ztrát a strach z toho, jak všechno dopadne, uvolnit stres a napětí, dostat z hlavy katastrofické myšlenky a nejhorší možné scénáře. Vyčlenit si na to čas je nejlepší pravidelně během každého dne. I kdyby to mělo být jen deset či dvacet minut nebo půl hodiny. Přečtěte si více také v článku 10 tipů z praxe, jak překonat krizi v podnikání.

Soustřeďte se na dech

Nejvíce přístupnou metodou je posadit se na židli nebo na zem se zkříženýma nohama (jak to kyčle a kolena dovolují a s velkou opatrností a pozorností věnovanou právě kolenům), s rovnými zády bez napětí a se zavřenýma očima se soustředit na svůj dech. Při stresu nebo emocionální nepohodě člověk dýchá mělce. Nejdřív je proto dobré dát si chvíli na prohloubení dechu. Snažit se prodloužit výdech tak, aby byl alespoň dvakrát delší než nádech. Ze začátku bude možná třeba s dechem trochu manipulovat, cílem ale je přejít k přirozenému hlubokému nádechu a výdechu.

Až se to podaří, při nádechu je možné si v duchu pokaždé říci „nadechuji“, při výdechu „vydechuji“. Případně nádechy a výdechy počítat – 10 nádech, 10 výdech, 9 nádech, 9 výdech… a po jedničce zase začít od deseti. I při takové koncentraci na dech často odbíhají myšlenky. Když se to stane, je potřeba myšlenku v duchu zaznamenat, ale pokusit se ji dál nerozvíjet, přerušit počítání a začít počítat zase nanovo od deseti. Nejdřív stačí takto dýchat třeba i pět minut a postupně časové intervaly prodlužovat.

Své tělo vědomě uvolňujte

Jeden úkol následuje druhý, v rychlém tempu, a tak je to zpravidla celý pracovní den. K tomu spousta dalších povinností. Není těžké zapomenout na vlastní tělo, dokud se neohlásí bolestí, hladem, žízní, únavou atd. Pokusit se ho vědomě uvolnit je cesta, jak si uvědomit jednotlivé části těla, všimnout si, jestli není některá část ztuhlá, stažená, jestli se někde v těle něco neděje.

Zvolit pro to je možné leh na zádech, s rukama podél těla, s dlaněmi nahoru. Je potřeba si dát pozor na to, aby byla srovnaná páteř v jedné rovině, a to včetně hlavy. Hlava by měla být trochu přitažená k hrudníku; pokud se zaklání, je lepší si ji podložit složenou dekou nebo polštářem. Stejně tak mohou být v leže na zádech křehkým místem bedra, která by měla být přitisknutá k podložce (může být nutné proto trochu podsadit pánev), nikoliv prohnutá.

Teď jde o to pokusit se postupně uvolňovat veškeré napětí v těle – začít od prstů na nohách a postupovat pomalu nahoru, až po obličejové svaly nebo jazyk. Je důležité nezapomenout na žádnou část těla, a to ani na místa, která jsou přitisknutá k podložce. Je možné si v duchu říkat, které části těla se uvolnění zrovna týká a soustředit se na ni, aby myšlenky neutíkaly jinam. Tak by se postupně mělo uvolnit celé tělo a tak je dobré ještě chvíli dál ležet na podložce. A opět volně dýchat.

Pokud je uvolnění příliš těžké, začít lze alespoň s postupným soustředěním na jednotlivé části těla a s pozorností věnovanou tomu, co se v nich děje. Alespoň pro začátek zaznamenat napětí a pomalu se pokusit ho zmenšovat a rozpouštět, je první krok k celkovému uvolnění. Ve spojitosti s dechem, který v tom pomáhá. Pokud potřebujete začít rozcvičením, více se dozvíte také v článku 5 jógových pozic, které prospějí vám a zprostředkovaně i vašemu byznysu.

Pozorně kráčejte a jezte

Pro koho je sezení i ležení přeci jen příliš statické, může vyzkoušet meditaci v chůzi, jejímž propagátorem je učitel zenu Thich Nhat Hanh. I tak se může podařit snížit napětí a úzkost. Chůzi lze praktikovat venku i uvnitř, třeba v pracovně, kuchyni, obýváku nebo na balkóně, podle možností, stačí k tomu i pár metrů volného prostoru. Jde o pomalou soustředěnou chůzi s plnou pozorností věnovanou každému jednotlivému kroku a všem jeho fázím, kontaktu nohy se zemí i proudění dechu (chůze a dech by měly být sladěné), bez přemýšlení o čemkoliv jiném.

Podobně je podle Thich Nhat Hanha možné přistupovat i k jídlu. Místo zlozvyku rychle do sebe něco naházet u počítače, je tu možnost brát jídlo meditativním způsobem. Věnovat se mu s plnou pozorností k přípravě jídla i stolování, s pozorností upnutou k tomu, jak jídlo chutná, voní, jakou má strukturu na dotek. A také s vědomím toho, kde vyrostlo, kdo se podílel na jeho zpracování a podobně. Může to být příležitost, jak si každý den připustit vděčnost, což je v životě pozitivní moment. Další doporučení získáte v článku Máte při podnikání rozlítané myšlenky a bojujete se stresem? Zkuste meditaci.

skoleni_15_4

Co ještě se mimo zónu komfortu můžete naučit?

Už teď je zřejmé, že přes všechny negativní dopady může dnešní situace přinést i ledacos dobrého. Důležité je, z jaké perspektivy se kdo na nynější situaci podívá. Jeden z relevantních pohledů je ptát se, co je možné se z krize naučit. Mohou to být velké věci, ale i zdánlivé drobnosti, které objeví každý individuálně – flexibilita práce a využití moderních technologií, lepší time management, větší soustředění na priority, semknutí komunity, která se kolem konkrétních služeb nebo produktů pohybuje, objev nového směru, kterým by se mohlo podnikání ubírat, lepší spánek, protože přes ulici nehlučí lidé před barem… Každý najde něco svého. Vraťte se ke kořenům svého byznysu. Více o tom zjistíte v článku Jak přežít, když se jistoty třesou v základech? Záleží na vaší byznys DNA.

Soustředit se jen na ztráty a všechno negativní, živit v sobě emoce jako vztek, smutek nebo strach zužuje myšlení a je zahlcující. Zaměřením pozornosti na to, co je možné se naopak naučit, si lze pohled na celou situaci rozšířit; což prospěje byznysu i vnitřnímu prostředí člověka a jeho rozpoložení. Většinou bývá velké téma, jak se pohnout z komfortní zóny, ze své zaběhnuté rutiny a pustit se do něčeho nového. Teď je skoro každý z komfortní zóny venku, ať chce nebo nechce, což je příležitost využít energii ke změnám, v rámci toho, co má podnikatel nebo podnikatelka pod kontrolou a ve své moci, a k učení. Když se tak rozhodnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).