Hlavní navigace

Padělání certifikátů se nevyplácí. Hrozí za to pokuty i roky vězení

22. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od pondělí 22. listopadu dochází ke zpřísnění opatření a dosavadní podmínka OTN (očkování, negativní test či prodělání nemoci) se změní pouze na ON.

Jak jsme již psali, pro využití služeb, návštěvy restaurací, divadel a dalších věcí nebude tak stačit mít negativní test a bude nutné se prokázat očkováním či proděláním covidu v posledních 180 dnech. S tím souvisí stále se množící informace o obcházení tohoto prokazování. 

Co se dozvíte v článku
  1. Přepisování i on-line nákup 
  2. Padělání je trestným činem 
  3. Dá se zfalšovat aplikace?
  4. Podívejte se, jak se dostat k certifikátu:
  5. Jak je to s pokutami v podnicích? 

Přepisování i on-line nákup 

Jak informoval server Novinky.cz, neočkovaní lidé často potvrzení k prokazování bezinfekčnosti falšují, a to například tak, že v počítači přepíší datum provedení testu, případně jméno a příjmení. Podle policie se tak pachatel dopouští trestného činu padělání veřejné listiny a Daniel Köppl, mluvčí ministerstva zdravotnictví, upozorňuje, že toto počínání je v rozporu také s pandemickým zákonem a je jedním z důvodů, proč chtějí zrušit testování atigenními testy. Výsledky PCR testů totiž pracovníci zadávají do databáze Ústavu zdravotnických informací a statistiky zdravotnictví a případný nesoulad informací je tak možné snadno zjistit. „Pokud se nám na testu něco nezdá, tak si člověka legitimujeme a zkoumáme to dál,“ doplnila Dana Šalamounová, mluvčí Krajské hygienická stanice Středočeského kraje. 

Už dříve například iDnes.cz informoval o webové stránce, kde je možné si pořídit certifikát, a to s platbou v bitcoinech s tím, že se očkování projeví v databázi do tří dnů a certifikát funguje v aplikaci Tečka. Jiný web, který je dohledatelný i na tuzemských inzertních portálech, nabízí hned tři typy certifikátů: PCR test, prodělaná nemoc a očkování. Na webových stránkách píší, že jsou slušní lidé, co si rádi zajdou na výlet s kamarády, do hospody na dobré české jídlo nebo na skvělé české pivo, což jim znemožňují nesmyslná opatření, a proto vymysleli projekt v podobě certifikátu online. Původně jsme chtěli projekt ponechat zcela zdarma jako protest vůči politikům, ale díky vysokému zájmu o online certifikát jsme museli posílit naše výpočetní centrum, abychom mohli vyhovět všem žádostem o certifikáty, dodávají. 

Padělání je trestným činem 

Také podle Nejvyššího státního zastupitelství lze předpokládat nárůst případů padělání a užívání padělaných certifikátů. Proto z podnětu policejního orgánu zpracovalo odborné stanovisko k otázce trestnosti padělání covid pasů (digitálních certifikátů EU COVID). Ten je veřejnou listinou ve smyslu § 131 trestního zákoníku, a to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o certifikát v tištěné nebo elektronické podobě. Veřejnou listinou se podle trestního zákoníku rozumí listina vydaná orgánem veřejné moci v rámci jeho pravomoci osvědčující některou právně významnou skutečnost. V České republice certifikáty vydává Ministerstvo zdravotnictví ČR. 

Nejvyšší státní zastupitelství dále popisuje, že základem pro zavedení společného přístupu k vydávání, ověřování a uznávání certifikátů v Evropské unii je vzájemná důvěra v pravost a důvěryhodnost certifikátů. Členské státy tak mají v zájmu zachování funkčnosti certifikátů povinnost zajistit, že informace obsažené v certifikátu jsou důvěryhodné, že certifikát nebyl padělán a že se týká osoby, která jej předložila, a to mimo jiné prostředky trestního práva. Padělání tištěného nebo elektronického certifikátu EU COVID, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovávání nepravého certifikátu v úmyslu užít jej jako pravý, jakož i předložení padělaného nebo pozměněného certifikátu může být trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 trestního zákoníku, je zdůrazněno ve stanovisku s tím, že za tento trestný čin zákon v základní skutkové podstatě stanoví trest odnětí svobody až na tři léta. Posouzení trestní odpovědnosti závisí na konkrétních okolnostech každého případu tak, jak je zhodnotí věcně a místně příslušný státní zástupce.

skoleni_15_4

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Dá se zfalšovat aplikace?

Server Mobilizujeme.cz uvádí v článku, že podle agentury Check obchody s certifikáty běží v téměř třiceti zemích a prodejci falešných covid pasů se chlubí tím, že dokážou obelstít i oficiální software. U nás se jedná o aplikace Tečka (případně čTečka). Vladimír Rohel, ředitel sekce Bezpečnost z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), potvrdil, že bezpečnost těchto aplikací a ověřování integrity dat certifikátů o prodělaném očkování nebo testu na COVID-19 je na vysoké úrovni a v souladu se všemi standardy. Aplikace čTečka podle něj bezpečně rozpozná falešné QR kódy, tzn. ty, které nebyly generované oficiální cestou v prostředí k tomu určeném v České republice nebo jiném státě EU. Pokud je certifikát vyhodnocen jako platný, nicméně byl vydán neoprávněně, pak tento případ nesouvisí s bezpečností aplikací, nýbrž s lidským selháním, doplnil pro Mobilizuejeme.cz a dále dodal, že informace o černém trhu v České republice má pouze z médií a s konkrétním případem se ještě nesetkali. 

Podívejte se, jak se dostat k certifikátu:

Jak je to s pokutami v podnicích? 

Už jsme psali, že pro zákazníky restaurací bude platit pokuta v tom okamžiku, kdy se prokážou zfalšovaným certifikátem či potvrzením. Pokud obsluha restaurace obslouží zákazníka, který nebude splňovat ON, tak podle Adama Vojtěcha pokutu dostanou oba subjekty, tedy zákazník i provozovatel restaurace. Když se v restauračním zařízení bude konat organizovaná zábava, například uzavřená narozeninová oslava, tak je za platnost ON odpovědný organizátor akce, nikoli provozovatel restaurace. Pokud by podmínka splněna nebyla, pokutu dostane organizátor, ale i ti účastníci akce, kteří podmínku ON nesplňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).