Hlavní navigace

Padělatelé přešli od luxusu k běžnému spotřebnímu zboží

11. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájem padělatelů již nebudí jen luxusní výrobky, nyní se jejich pozornost soustředí na zboží běžné spotřeby, jako jsou např. léky, DVD a potraviny. Sdělili to zástupci Světové celní organizace a belgické celní správy na tiskové konferenci.

Největší roli zde hraje internet. Ten tvoří společně s celkovou globalizací jednu z hlavních překážek, které musí čelit celní orgány v rámci boje s padělaným zbožím. Internet představuje podle Noëla Colpina z belgické celní správy zónu volné výměny zboží, kde je velmi složité padělatele vypátrat. Padělatelům v řadě zemí nahrávají i nedokonalé zákony, čehož využívají. Christophe Zimmerman ze Světové celní organizace prohlásil, že i přesto, že zabavených padělků přibývá, zlepšují se i padělatelé, takže celní orgány v tomto boji stále prohrávají.

Podle informací ČTK stačí např. padělatelům cigaret dostat na trh jeden kontejner z deseti, aby dosáhli zisku. Výrobní náklady na tabletu falešné viagry činí údajně v některých zemích 0,05 dolarů, přičemž na oficiálním trhu se prodává za 10 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).