Hlavní navigace

Palety jsou mým osudem, říká živnostník a vyrábí z nich netradiční nábytek

26. 7. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošť, Internet Info
Slyšeli jste už někdy o nábytku z palet? V zahraničí je běžnou součástí nabídky a začíná se stále více prosazovat i u nás. A právě na to sází Jaroslav Gűnter.

Vyučil se truhlářem, ale od práce se dřevem utekl k umění. 10 let se věnoval fotografii. Během své kariéry profesionálního fotografa rozjel paletárnu a ta se mu stala hlavním zdrojem obživy, když začalo fotografických příležitostí ubývat. Loni si uvědomil, že známé heslo: „Ševče, drž se svého kopyta“ se netraduje jen tak pro nic za nic a teď se znovu naplno věnuje práci se dřevem ve vlastní paletárně. A palety se mu zřejmě stanou osudnými. Takový je stručný profesní životopis Jaroslava Gűntera. Živnostníka, který začal vyrábět originální nábytek z palet.

Palety jsou pro spoustu lidí odpadem, který produkuje obchod. Nikdo v nich neviděl nic než palivový materiál. Před lety ale ve světě vznikl nápad, jak je zužitkovat i jinak, než jen použít na topení. Z palet začal vznikat první nábytek. Specifický, ale levný a svým způsobem také krásný. Češi o originálních nábytkových sestavách a doplňcích neměli dlouho ani tušení. Znali je jen ti, kteří cestovali po světě. Když proto do výkupny palet před několika lety zavolala první zákaznice s otázkou, zda by jí firma nemohla vyrobit postel z palet, přišlo to majiteli přinejmenším zvláštní. Zákazník je ale zákazník a tak jsme paní vyhověli a podle předloženého obrázku z časopisu jsme vyrobili první paletovou postel. Pak se několik let nic nedělo. Až předloni jsem na internetu náhodou narazil na další fotografie nábytku z palet a zjistil, že v zahraničí je to velmi vyhledávaná záležitost, popisuje první nesmělé začátky s výrobou paletového nábytku Jaroslav Gűnter

Ilustrační obrázek.
Autor: Ondřej Hošť, Internet Info

Jaroslav Gűnter začal vyrábět stylový nábytek a bytové doplňky z palet. V České republice je jedním z prvních, kteří jejich kouzlu propadli. 

Palety důvěrně znal a ihned si dovedl spočítat, kolik se do Evropy dostane palet z USA, které mají jiné rozměry, a protože u nás nejsou k užitku, končí jako palivo. Nutno podotknout, že jako palivo drahé, protože paleta už samozřejmě něco stála při výrobě. Nejde jen o obyčejné palivové dřevo. Navíc se Jaroslavu Gűnterovi tento netradiční nábytek začal líbit a později zjistil, že má vlastně jen samé výhody. V České republice se na výrobu nábytku z palet nikdo nespecializoval a nastala tedy ideální možnost zaplnit volné místo na trhu.

Od loňského roku sbíral nápady a zkoušel ve své firmě vyrobit první kusy paletového nábytku. V paletárně, která se zabývala jen výkupem a prodejem palet, případně jejich opravou, najednou začala úplně nová činnost. Výroba nábytku. Jaroslav Gűnter začal klasickými postelemi, pohovkami, ale také konferenčními stolky, věšákovými stěnami a knihovnami. Když si byl jistý, že je schopen zákazníkům vyrobit nejen tyto základní prvky, ale prakticky cokoli podle jejich přání, tak založil webové stránky a e-shop www.nabytekzpalet.eu a nový druh podnikání byl na světě. Zatím jsme úplně na začátku, vše se jako samostatná odnož mého podnikání rozjíždí od letošního jara. Bylo by hezké, kdyby mě živila jen výroba paletového nábytku, ale na to uplynulo příliš málo času. Je ovšem vidět, že to má velký potenciál. Lidi už o paletovém nábytku vědí a objednávají ho pravidelně, říká Jaroslav Gűnter. V tuto chvíli na výrobu používá své dva zaměstnance z paletárny, kteří musí zároveň zvládat výkup a prodej palet.

A kdo si vlastně nábytek z palet pořizuje? Limity podle Jaroslava Gűntera nejsou. Častými zákazníky jsou lidé ze starších činžovních domů. Nejedná se tedy o čistě industriální prvek, který by se hodil jen do moderních loftových bytů. Využijí je také studenti, kteří mohou během pár chvil přestavět svou postel na psací stůl a obráceně. V USA se z paletového nábytku postupně stal módní hit a podle toho jsou tam také nastavené ceny. Podle mého zjištění jde o poměrně drahé kousky nábytku, který si nemůže dovolit každý. Platí se za originalitu, uvádí Jaroslav Gűnter. 

V České republice je paletový nábytek stále ještě relativně levnou a po mnoha stránkách výhodnou variantou zařízení bytu. Výrobce má jistotu, že mu nikdy nebude chybět vstupní materiál. Palety zřejmě v dopravě dlouho nic nenahradí. Práce i následná manipulace s nimi je poměrně snadná a pochopitelně jsou také dobře skladné. Výhodou je, že nábytek z palet si musí udržet původní tvář. Stačí tedy palety zbrousit a poskládat dohromady podle přání klienta. Někdy je ani nemusíme mořit nebo barvit. Broušení jedné palety ale zabere minimálně hodinu a další hodinu pak barvení, vysvětluje Jaroslav Gűnter. Výroba jednoho kusu nábytku z vytříděných palet pak obvykle trvá jeden den.

Palety jsou dřevěné perpetuum mobile

Výrobu paletového nábytku si Jaroslav Gűnter pochvaluje hned z několika důvodů. Jedním z nich je bezezbytkové využití materiálu. Při výrobě spotřebujeme všechen materiál, co odpadne od pily. Nezbývá ani jediné prkýnko. Dokonce máme odbyt i na piliny, které od nás odebírá chovatel koní a využívá je jako podestýlku. Jsme tedy skutečně eco friendly, chlubí se podnikatel. S recyklací jde dokonce tak daleko, že pokud si u něj někdo zakoupí paletový nábytek a nebude ho během používání barvit, může ve chvíli, kdy ho nábytek přestane bavit, přivést palety zpět a paletárna je od něho znovu odkoupí. Palety v tomto ohledu trochu připomínají perpetuum mobile. Díky tomuto neobyčejnému přístupu vznikla i bílá židle s potiskem podrážek. Tu jsem navrhnul poté, co jsem se dostal k paletám, které měly místo klasických špalků delší hranoly. Říkal jsem si, co s nimi, Nakonec ve spojení s odřezky vznikla tato židle, popisuje styl své práce Jaroslav Gűnter.

Dnes je tedy z Jaroslava Gűntera i designér, který nevyrábí jen podle zahraničních předloh, ale také podle vlastní fantazie. Dalším příkladem může být cívkový stolek nebo prezentační sestava vhodná do prodejny nebo na veletrh. Na všechny výrobky se používají pouze čisté palety s označením IPPC, což znamená, že prošly tepelnou úpravou a jsou odolné proti plísním, houbám a škůdcům. Ačkoli se zabývá výrobou nábytku, považuje se teď víc za tesaře než truhláře. U paletového nábytku se totiž nehledí na milimetry. Stačí měřit na centimetry a dělat dobrou, ale hrubou práci. Přílišná preciznost by paletovému nábytku vzala jeho osobité kouzlo.

Paletový nábytek má budoucnost, nejen kvůli svým cenám

Protože se paletový nábytek dostává stále více do kurzu, založil Jaroslav Gűnter specializovaný facebookový profil, na kterém s fanoušky sdílí jak fotografie vlastních produktů, tak stovky zajímavých nápadů ze zahraničí. Facebook je v tuto chvíli také nejlepším marketingovým nástrojem začínající firmy. Právě díky inspiraci na fanouškovské stránce se firmě ozývají zákazníci. A mají při svých přáních zcela volnou ruku. Nábytkářská dílna jim je schopna vyjít prakticky ve všem vstříc. Stačí se domluvit na technickém provedení a ceně. Každý zákazník tak doma může mít originál. Stále častěji se ale stává, že lidé chtějí vyrobit úplně stejný kousek, který jsme dělali pro jiného zákazníka, a jim padl do oka. Jedné paní teď takto vyrábíme stolek i ve stejném barevném provedení, pokračuje ve svém vyprávění Jaroslav Gűnter. 

Brand24

Kutilové si pak mohou objednat jen očištěné a zbroušené palety a pokusit se vyrobit paletový nábytek sami doma. Firma se ničemu nebrání. Dalo by se to sice patentovat, ale bylo by s tím moc běhání. Já jsem toho názoru, že kdo chce, ten si to může sám vyrobit. Spousta lidí si stejně nábytek nechá vyrobit u nás. Dokonce nám na východě Čech vznikla konkurence, ale zdá se, že se jí moc nedaří, říká Jaroslav Gűnter. Každý kus je vyráběn pro konkrétního zákazníka. Skladem neleží ani jediný kousek.

Nedávno otevřel v Nehvizdech u Prahy malý showroom, kde je možné všechny jeho výrobky vidět a také vyzkoušet. Do budoucna by si dovedl představit, že vedle e-shopu bude provozovat i menší kamennou prodejnu. Zatím ale vyčkává, jak se jeho nový byznys uchytí. V tuto chvíli to vypadá, že návrat k práci se dřevem byl pro Jaroslava Gűntera velmi dobrým krokem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).