Hlavní navigace

Pasti na seniory: Stačí jeden souhlas se zasláním dárku a průšvih je na světě

3. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stále se najde řada neseriózních obchodníků, kteří využívají naivity starých lidí. Vedle zboží po telefonu či předváděcích akcí nabízí i tzv. reverzní hypotéky.

I přesto, že je v médiích téma stále dokola propíráno, najdou se lidé, kteří obchodníkům s pofidérní nabídkou podlehnou. Většinou jde o seniory. 

Spotřebitelský server dTest v rámci Mezinárodního dne seniorů připomíná veškeré nástrahy, které na staré lidi čekají, a také nutnost naučit se říkat ne. 

Neseriózní obchodníci, kteří využívají především naivity a mnohdy i strachu starých lidí, mají celou škálu nástrojů, jak z nich vymámit peníze: od nabídky nejrůznějšího zboží po telefonu, předváděcí a pouliční prodej či podomní nabízení smluv o dodávkách energií. Také se objevují různé finanční produkty zaměřené na seniory, třeba takzvaná reverzní hypotéka.

Jeden telefonát a průšvih je na světě

Stačí jeden nečekaný hovor, souhlas se zasláním dárku v podobě mince, medaile, holítek či náhradních břitů a dotyčného člověka čeká jejich pravidelný přísun. Cílem obchodníků není zákazníky obdarovat, ale udělat z nich stálé odběratele svého zboží. Vylákají z nich totiž souhlas, který si nahrávají. Časté jsou také nabídky různých služeb, třeba mobilních tarifů se zlevněnými telefony či tablety, uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. 

Předváděcí akce či smlouvy od dodávkách energií

Podomní prodejci si pak ve způsobech nezadají s pořadateli předváděcích akcí.  Často uvádějí lživé informace. Třeba se představují jako zástupci stávajícího dodavatele energií, distributora nebo Energetického regulačního úřadu. Jinou záminkou k návštěvě je kontrola vyúčtování. 

Psali jsme: S aukcemi energií jsou stále problémy. „Šmejdi“ dále klamou spotřebitele

Dalším trikem je podstrčení smlouvy o dodávkách energií k podpisu, přičemž podomní prodejce listinu vydává za neškodné potvrzení o své návštěvě. Smlouva se může vyklubat i z dokumentu, který byl prezentován jako nezávazná nabídka. Není tedy dobré cokoliv podomnímu prodejci podepisovat, upozorňuje Hekšová. 

Zvláštní pozornost zaslouží i podomní nabízení účasti v energetických aukcích. Jejich podstatou je podpis přihlášky do aukce, v níž má být vybrán nejvýhodnější dodavatel energií. Často se však žádná aukce nekoná. Podomní prodejce jakožto zprostředkovatel uzavře na základě plné moci smlouvu o dodávkách energií. Odstoupí-li člověk od takové smlouvy či ji vypoví, bude mu naúčtována smluvní pokuta. 

Psali jsme: O fintách takzvaných „šmejdů“ si můžete více přečíst v našem článku Předváděčky jsou na ústupu. „Šmejdi“ však přichází s celou řadou jiných fint

Brand24

Seniorské hypotéky

Podstatou seniorské či reverzní hypotéky je poskytnutí jednorázové nebo pravidelné renty seniorovi, který naproti této výplatě zastaví svůj domov. Slovo domov je použito záměrně, protože úspěch tohoto konceptu staví na psychologickém aspektu, a tím je láska k domovu. Spolu se smlouvou o výplatě renty je uzavřena zástavní smlouva k nemovitosti. Senior tedy zůstává jejím vlastníkem a je povinen hradit všechny náklady spojené s jejím provozem a udržovat ji tak, aby se nesnižovala její hodnota. Výše výplaty se pohybuje mezi 10 až 50 % z ceny nemovitosti, a to podle pravidla: čím je senior starší, tím vyšší výplata.

Ve skutečnosti se ale jedná o spotřebitelský úvěr. Senior sice úvěr průběžně nesplácí, ale naskakují mu sjednané úroky. Společnost inkasuje peníze až následně ze zajištěné nemovitosti poté, co daný člověk zemře nebo poruší smlouvu, vysvětluje Hekšová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).