Hlavní navigace

Páteční zákaz jízd kamionů možná nahradí diferenciace mýtného

14. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda možná zruší plánovaný celoroční páteční zákaz jízd kamionů. Ministr dopravy Gustáv Slamečka totiž chce vládě předložit návrh na diferenciaci sazeb mýtného, který má za cíl snížit intenzitu kamionové dopravy v pátečních odpoledních hodinách a nahradit tak plánovaný celoroční zákaz pátečních jízd kamionů. Vyplynulo to z dnešní schůzky dopravců s premiérem Janem Fischerem a ministrem dopravy Gustávem Slamečkou.

Účastníci jednání se vesměs shodli, že ekonomická motivace v podobě odstupňovaných sazeb mýtného je lepším řešením, než které tvoří původně plánovaný úplný zákaz jízd kamionů v pátečních odpoledních hodinách. Debatující se také dohodli na způsobu další komunikace při řešení otázek silniční dopravy.

Přestože se diferencované mýtné dopravcům zamlouvá více než celoroční zákaz, plně spokojeni s ním nejsou. Podle generálního tajemníka sdružení ČESMAD Bohemia Martina Špryňara existují dvě varianty zavedení mýtného. Jedna prý počítá s tím, že by stát zvýšené sazby v pátek dopravcům kompenzoval, druhá pak kompenzace nepředpokládá. My se samozřejmě přikláníme k návrhu, který bude mít na dopravce neutrální finanční dopad, dodal Špryňar. Čtěte více: Další Jobovy rány pro autodopravce. Hrozí celoroční omezení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).