Hlavní navigace

Paušální daň 5500 měsíčně pro malé živnostníky? Návrh stále čeká na dopilování

9. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Návrh na zavedení jednoho paušálního odvodu pro malé živnostníky má vláda na stole už poměrně dlouho. Hradit by ho mohli v roce 2021.

Po úterním jednání se koalice ČSSD a ANO shodla na hrubých obrysech změny, návrh hodlá dopilovat za týden.

Paušální daň by mohly využít všechny OSVČ, jejichž roční příjem nepřekročí 1 mil. Kč. Jak už server Podnikatel.cz informoval dříve, paušální daň by se hradila měsíčně a zahrnovala by minimální náklady pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částky 500 Kč. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 Kč – 5500 Kč měsíčně (letos by činila 5096 Kč). 

Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Čtěte také: Žádné daňové přiznání, žádné zálohy na pojištění. Čeká nás daňová revoluce?

O paušální dani mluví vláda už poměrně dlouho. Na otázky ohledně termínu předložení normy už během léta ministerstvo financí odpovědělo, že zahájilo práce na návrhu nezbytné novely ve spolupráci s dalšími dotčenými rezorty a že probíhá zejména odborná diskuze o jednotlivých parametrech návrhu. Návrh bude předložen tak, aby účinnost nastala nejpozději v roce 2021, ujistila už dříve server Podnikatel.cz Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Podrobněji v článku Paušální odvod pro OSVČ nabírá zpoždění, zákon stále není připraven

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).