Hlavní navigace

Paušální daň míří k podpisu prezidenta. Některé OSVČ díky ní výrazně ušetří

1. 12. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ten, kdo si doposud uplatňoval v daňovém přiznání výdajový paušál ve výši 40 %, může od příštího roku výrazně ušetřit. Zajistí mu to paušální daň.

Poslanecká sněmovna odklepla Senátem upravenou verzi paušální daně pro OSVČ. Nyní je řada na prezidentovi. 

Pokud prezident Miloš Zeman nový typ daně svým podpisem stvrdí, první OSVČ mohou daňový paušál využívat už v příštím roce. Paušál se vyplatí především těm OSVČ, které doposud využívaly výdajový paušál ve výši 40 % a mají vysoké příjmy. 

Co se dozvíte v článku
  1. Některým OSVČ se paušální daň výrazně vyplatí
  2. Kdo bude moct paušál využít
  3. Jak paušál získat
  4. Paušál budou moct využít i začínající OSVČ
  5. S paušálem nebudete muset podávat přiznání a přehledy

Některým OSVČ se paušální daň výrazně vyplatí

Některé OSVČ vydělají na paušálu až 120 tisíc korun ročně. Naopak OSVČ s 80 % vždy na paušálním odvodu přímo prodělají (samozřejmě ale mohou ušetřit díky úspoře administrativních nákladů). U 60% paušálu pak záleží na výši příjmů a slevách a zvýhodněních, která poplatník uplatňuje. Záleží pak i na tom, zda může třeba daňové zvýhodnění místo OSVČ využít jeho/její manželka/manžel.

Výše paušální daně pro příští rok vychází na 5 469 Kč měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 Kč a daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 %. To pro příští rok odpovídá výši 2 976 Kč.

Kdo bude moct paušál využít

Institut paušální daně bude dobrovolný, nebudou jej však moct využít všechny OSVČ. Kromě již zmíněného limitu příjmů nebudou moct paušální daň využít ani plátci DPH a nemají ani registrační povinnost k DPH, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby. Zároveň OSVČ nesmí být dlužníkem, vůči které bylo zahájeno insolvenční řízení. OSVČ nesmí být ani společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti a nesmí vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Jak paušál získat

Pro vstup do paušálního režimu stačí finančnímu úřadu podat oznámení. Oznámení o vstupu do paušálního režimu ovšem bude nutné podat do 10. ledna roku, od kterého chcete paušální daň uplatňovat.

Samotná záloha se bude platit do 20. dne příslušného zálohového období. Zároveň je stanovena výjimka pro zálohové období, ve kterém poplatník zahájil činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti; taková záloha je splatná až 20. den bezprostředně následujícího zálohového období, což znamená, že první dvě zálohy jsou splatné ve stejný den.

Paušál budou moct využít i začínající OSVČ

Poplatník, který zahajuje činnost, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti, se stává poplatníkem v paušálním režimu k počátku kalendářního měsíce, ve kterém činnost zahajuje.

S paušálem nebudete muset podávat přiznání a přehledy

OSVČ, která bude podmínky pro vstup do paušálního režimu splňovat celý rok, nebude muset podávat daňové přiznání a pojistné přehledy. Jestliže OSVČ během roku naopak přestane splňovat podmínky paušalizace daně z příjmů a veřejných pojistných, může sice i ve zbytku roku platit paušální zálohu, po skončení zdaňovacího období však musí podat daňové přiznání a přehledy a pro určení daně a pojistného vycházet ze skutečných příjmů (standardní režim).

Content First

To, že OSVČ v rámci paušální daně nebude podávat daňové přiznání, má však i negativní dopady. OSVČ se tím může zkomplikovat, či dokonce omezit přístup k úvěrům. Jak uvedla serveru Podnikatel.cz Česká bankovní asociace (ČBA), jinými doklady nebo prohlášeními OSVČ lze daňové přiznání nahradit jen stěží. Samotné banky se zatím k podmínkám nechtějí příliš vyjadřovat a shodují se, že počkají, v jaké přesné podobě návrh parlamentem projde.

Server Podnikatel.cz připravuje na toto téma rozhovor s ministryní financí Alenou Schillerovou. 

Využili byste paušální daň, pokud byste kvůli ní nemohli dosáhnout na úvěr?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).