Hlavní navigace

Paušální daň nabírá jasnější obrysy, na sociální pojištění půjde větší podíl

29. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celková částka plánované tzv. paušální daně má zůstat přibližně stejná, větší podíl má ale směřovat na sociální pojištění.

Podle plánů ministerstva financí by se paušální odvod měl skládat z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši přibližně 100 korun. Původně se přitom počítalo s tím, že by paušální daň činily minimální platby na zdravotní a sociální pojištění a daň 500 Kč.

Na sociální pojištění půjde větší částka

Když na začátku letošního roku představovalo ministerstvo financí koncept nové paušální daně, vypadal následovně. Měla se hradit měsíčně a zahrnovala by minimální náklady pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částku 500 Kč. Celková výše tohoto paušálního odvodu by v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, v příštím roce činila 5396 Kč (2544 Kč sociální pojištění, 2352 Kč zdravotní a 500 Kč daň) měsíčně. Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Při přípravě návrhu však došlo ke změně parametrů. Celková částka odvodu má sice zůstat přibližně stejná, větší podíl ale bude směřovat na sociální pojištění. Nově by se měla paušální daň skládat z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši přibližně 100 korun. Pro příští rok by to znamenalo částku 5378 Kč (2926 Kč sociální pojištění, 2352 Kč zdravotní a 100 Kč daň z příjmů) měsíčně. Tato změna parametrů má eliminovat případný negativní vliv paušální daně na výši důchodů pro OSVČ, které by se pro paušální odvod rozhodly. Stále platí, že institut paušální daně by mohly využít všechny OSVČ, jejichž roční příjem nepřekročí 1 mil. Kč. Těch je v České republice přibližně 408 tisíc.

Content First

Čtěte také: Paušální daň 5500 měsíčně pro malé živnostníky? Návrh stále čeká na dopilování

Podnikatelé paušální odvod vítají

Co se týče přístupu podnikatelských asociací, tak ty koncept paušálního odvodu podporují. Je dobře, že si jej státní správa osvojila, protože živnostníkům může ulevit od byrokracie. Nebudou muset posílat peníze na tři různé účty a komunikovat se třemi institucemi, zaplatí jednu pro ně únosnou daň a nemusí se už dále starat o papírování. De facto koupí si klid na podnikání, komentoval ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič. Možnost paušální daně dopadne na většinu živnostníků, kteří tak získají možnost citelně snížit svoji administrativní zátěž a ušetřit na souvisejících službách, připojil se místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Zdeněk Tomíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).