Hlavní navigace

Paušální daň pro OSVČ s příjmy do 2 milionů Kč? Jaké strany s tím jdou do voleb?

20. 9. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Paušální daň mohou letos využít jen OSVČ s příjmy do 1 milionu korun. Po volbách by se však hranice obratu mohla zvýšit, a to na dvojnásobek.

Právě na 2 miliony korun by nejsilnější strany rády zvýšily hranici pro povinnou registraci k DPH. A ruku v ruce s tím by podle nich měl vzrůst i limit pro paušální daň OSVČ.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?
Co se dozvíte v článku
  1. Kolik paušální daň letos činí
  2. Kdo může paušální daň využít
  3. Jak je to s dalšími příjmy u paušální daně
  4. Dokdy se lze k paušální dani přihlásit
  5. Zvyšte limity, žádají podnikatelé
  6. Jak se ke změnám paušální daně staví politické strany

Kolik paušální daň letos činí

OSVČ mohou od letošního roku využít institut paušální daně a prostřednictvím jedné paušální platby se zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Na druhou stranu tím ztrácí možnost uplatňovat slevy na dani, daňové zvýhodnění či nezdanitelné částky. Paušální odvod se skládá z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun. Pro letošní rok tak paušální daň činí 5469 Kč.

Kdo může paušální daň využít

Paušální daň mohou využít OSVČ, které mají příjmy do 1 milionu korun. Na paušál naopak mohou zapomenout plátci DPH (nárok nemají ani dobrovolní plátci DPH) i ti, kteří mají i registrační povinnost k DPH, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby.

Zároveň OSVČ nesmí být dlužníkem, vůči které bylo zahájeno insolvenční řízení. OSVČ nesmí být ani společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti a nesmí vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. To znamená, že OSVČ, které zároveň pracují na dohody, mají nárok jen tehdy, pokud je dohoda o pracovní činnosti s odměnou do 3500 Kč a dohoda o provedení práce do 10 tisíc Kč měsíčně.

Jak je to s dalšími příjmy u paušální daně

Příjmy dle § 8, 9 či 10 zákona o daních z příjmů nijak vstupu do režimu paušální daně nebrání, protože za předcházející zdaňovací období se posuzují jen příjmy ze samostatné činnosti podle § 7, jejichž výše nesmí přesáhnout 1 mil. Kč. Pokud máte příjmy ze samostatné činnosti ve výši 600 tisíc Kč a k tomu příjmy z nájmu ve výši 300 tisíc Kč, můžete do režimu paušální daně vstoupit. Má to však jedno velké “ale”.

Kdo má příjmy ze samostatné činnosti a k tomu souběžné příjmy dle § 8, 9 či 10 (s výjimkou těch zdaněných srážkou), musí být tyto doplňkové příjmy v maximální výši 15 tisíc korun. Kdo to splňuje, přiznání řešit nemusí a ani nic doplácet netřeba. U koho budou doplňkové příjmy vyšší, musí normálně podat přiznání a vše zdanit jako doposud.

Stejným způsobem je nutné vyřešit i pojistné, tedy podat přehledy a započíst zálohy, přičemž pojistné se vypočte na základě skutečných příjmů. Pokud tedy OSVČ má příjmy ze samostatné činnosti ve výši 600 tisíc Kč a k tomu příjmy z nájmu ve výši 300 tisíc Kč, musí podat přiznání a přehledy a zdanit normálně jak příjmy ze samostatné činnosti ve výši 600 tisíc, tak příjmy z nájmu ve výši 300 tisíc Kč. Samozřejmě za využití slev na dani, daňových zvýhodnění apod. a se započtením paušální zálohy.

Dokdy se lze k paušální dani přihlásit

Pro vstup do paušálního režimu stačí finančnímu úřadu podat oznámení o vstupu do paušálního režimu. OSVČ nemusí nijak kontaktovat zdravotní pojišťovnu nebo ČSSZ, úřady si informaci samy předají. Poplatník se stává při splnění zákonem stanovených podmínek poplatníkem v paušálním režimu k 1. dni rozhodného zdaňovacího období, tj. k 1. lednu daného roku. Oznámeni je nutné podat do 10. ledna daného roku.

Poplatník, který zahajuje činnost, ze které mu plynou příjmy ze samostatné činnosti, se stává poplatníkem v paušálním režimu k počátku kalendářního měsíce, ve kterém činnost zahajuje. Pokud tak například OSVČ začne podnikat 20. 6. 2021, v paušálním režimu bude od 1. 6. 2021. Oznámení pak musí podat do dne zahájení této činnosti.

Zvyšte limity, žádají podnikatelé

Hospodářská komora ČR (HK ČR) zveřejnila před několika týdny požadavek, aby se po volbách zvýšila hranice pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony Kč. Jak zjistil server Podnikatel.cz, není nereálné, že tato změna projde. Se zvýšením totiž souhlasí všechny tři nejsilnější politické subjekty v zemi, tedy hnutí ANO a koalice Spolu a Pirátů a Starostů.

HK ČR v souvislosti se zvýšením limitu pro povinnou registraci k DPH navíc navrhuje zvýšit na 2 mil. korun také kvalifikační práh pro paušální daň OSVČ. Hospodářská komora podporuje i variantu, že by u paušální daně byl zcela zrušen příjmový strop a možnost paušalizace tzv. přímých odvodů se tak vztahovala na všechny OSVČ, čímž by došlo k plošnějšímu snížení administrativní zátěže jak na straně podnikatelů, tak i na straně finančních úřadů. Podmínkou ale je, aby daň z příjmů a platby na sociální a zdravotní pojištění byly nastavené tak, aby pro plátce byl vstup do paušálního režimu motivační, komentoval Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Jak se ke změnám paušální daně staví politické strany

Server Podnikatel.cz proto oslovil politické strany, které mají šanci projít do Sněmovny, s dotazem, zda návrh na změnu paušální daně OSVČ podporují, případně jak by chtěly institut paušálního odvodu změnit.

Do textu jsme zahrnuli strany a koalice, které se alespoň jednou v posledních průzkumech 4 agentur (CVVM, Kantar CZ, Median, STEM) dostaly nad 5 %. Celkově jde o 7 subjektů (řazeno abecedně): ANO, ČSSD, KSČM, Piráti a STAN, Přísaha, SPD, Spolu.

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

ANO

Hnutí ANO má v programu, že chce zvýšit hranici obratu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun. Stejně tak serveru Podnikatel.cz mluvčí hnutí ANO Martin Vodička potvrdil, že hranici obratu chtějí zvýšit i u paušální daně. Zvýšíme limit pro registraci k DPH na 2 miliony korun a s tím je spojené i zvýšení limitu paušální daně pro OSVČ na 2 miliony, sdělil Martin Vodička.

ČSSD

ČSSD je proti zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 miliony korun a stejně tak nesouhlasí se zvýšením hranice pro paušální daň.

KSČM

Podle Jiřího Dolejše, poslance KSČM, je institut paušální daně zatím méně využívaný, než se očekávalo. Vyhodnotit čerstvé údaje je tedy nepochybně třeba, ale i co do struktury, odpověděl Dolejš. Zda a jak by KSČM paušální daň změnilo, už ale nekonkretizoval.

Piráti a Starostové

Zatímco u povinné registrace k DPH by podle koalice Pirátů a Starostů mělo dojít ke zvýšení limitu, u paušální daně jsou proti nárůstu. V takovém případě by se ještě zvětšil problém, který je s paušální daní už dnes. Při přechodu z režimu paušální daně do běžného režimu vzniká daňovému poplatníkovi značná daňová povinnost, která podnikatele nutí udržet svůj obrat pod příslušným limitem, což není z hlediska rozvoje podnikání příliš šťastné, uvedl serveru Podnikatel.cz Mikuláš Ferjenčík, místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny za Piráty.

Přísaha

Hnutí Přísaha naopak souhlasí s nárůstem limitu jak u registrace k DPH, tak u paušální daně OSVČ. Přísaha má již toto zvýšení zahrnuto v programu. Důvodem je zjednodušit byrokracii pro malé a začínající podnikatele. Případné úpravy dalších parametrů budou záležet na vůli politických subjektů. Předpokládáme, že obdržíme i návrhy od subjektů, které podnikatelský sektor zastupují. Přivítáme je a budeme se jimi vážně zabývat, dodal serveru Podnikatel.cz Pavel Řežábek, odborný garant Přísahy v oblasti hospodářské politiky.

Brand24

SPD

SPD rovněž podporuje zvýšení hranice na 2 miliony korun jak u registrace k DPH, tak u paušální daně.

Spolu

Pokud vzroste limit pro registraci k DPH na 2 miliony korun, měla by se podle koalice Spolu zvýšit na 2 miliony i hranice příjmů pro paušální daň. Cílem má být zjednodušení života malým podnikatelům a firmám a takový krok tomu jistě pomůže. Původně byl vládou navržený limit pro paušální daň ještě nižší a byla to ODS, díky komu se jej podařilo nastavit na 1 milion korun. Na druhou stranu je to stále ještě nové opatření, proto o změnách jeho parametrů v tuto chvíli nediskutujeme, uzavřel pro server Podnikatel.cz Václav Smolka, mluvčí ODS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).