Hlavní navigace

Paušální odvod 5500 korun by většina OSVČ nevyužila, ukázal průzkum

16. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud by jednotný paušální odvod, který by nahradil daně a pojistné, činil zhruba 5500 Kč, tedy obsahoval minimální daň 500 Kč, většina OSVČ by jej nevyužila.

Jestliže by však minimální daň obsažená v odvodu činila 100 nebo 200 korun, pro většinu živnostníků by se jeden paušální odvod stal již zajímavým. Ukázal to průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Čtěte také: Žádné daňové přiznání, žádné zálohy na pojištění. Čeká nás daňová revoluce?

Paušální odvod 5500 Kč není pro většinu OSVČ

Přestože plán na zavedení jedné paušální platby pro OSVČ představila vláda již na začátku letošního roku, ministerstvo financí doposud žádné paragrafové znění nepřipravilo. Podle dřívějších vyjádření však na přípravě zákona už pracuje Dle představ ministerstva by OSVČ s příjmy do 1 milionu korun získaly možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Paušální daň by se hradila měsíčně a zahrnovala by minimální náklady pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částky 500 Kč. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 Kč – 5500 Kč měsíčně (letos by činila 5096 Kč).

Jak ale ukázal průzkum AMSP ČR, pokud by paušální odvod obsahoval minimální daň ve výši 500 korun, respektive pokud OSVČ musely měsíčně platit o 500 korun více, pro dvě třetiny živnostníků by nebyl zajímavý. Pokud by se měsíční úhrada zvýšila o 1000 korun, paušální odvod by nevyužilo dokonce 80 % z nich. Jestliže by naopak paušální odvod znamenal zvýšení platby státu o 200 korun měsíčně navíc, využila by jej více než polovina podnikatelů. V případě, že by se jednalo o 100 korun navíc, paušální odvod by byl zajímavý pro 61 % OSVČ.

Čtěte také: Které OSVČ na nové paušální dani vydělají a které nikoli? Spočítali jsme za vás

skoleni_15_4

Anketa tak ukázala relativní platební citlivost živnostníků. Podle AMSP ČR za to mohou neustále se zvyšující povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění. Nyní živnostník jen na nich odvede státu téměř 4600 Kč měsíčně, ať má nějaký příjem nebo vydělá čistou nulu – třeba když je nemocný, doplnila místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková.

To, že většina OSVČ o fixním paušálním odvodu s celkovou výší daně 500 Kč měsíčně neuvažuje, lze podle AMSP ČR přičíst nedostatku informací a malé medializaci tohoto nástroje. Naše anketa mezi živnostníky ukázala, že tento nástroj může fungovat, ačkoli bylo od počátku jasné, že není pro každého. Milionová hranice obratu sice není úplně velkorysá, přínos ale vidím nejvíce v konsolidaci plateb a úspoře času při finálních výpočtech daně z příjmu, to význam určitě má, uzavřela Pavla Břečková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).