Hlavní navigace

Paušální odvod pro OSVČ nabírá zpoždění, zákon stále není připraven

1. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zákon, který zavede jeden paušální odvod pro OSVČ, měl být předložen v květnu. Je začátek srpna a norma stále v nedohlednu.

Ministerstvo financí serveru Podnikatel.cz uvedlo, že již zahájilo práce na návrhu nezbytné novely ve spolupráci s dalšími dotčenými rezorty a že v tuto chvíli probíhá zejména odborná diskuze o jednotlivých parametrech návrhu. Na opakovaný dotaz, kdy bude paragrafové znění připraveno, ministerstvo financí neodpovědělo a uvedlo jen, že se stihne předložit tak, aby účinnost nastala nejpozději v roce 2021.

Jak má paušální odvod vypadat

Že chce vláda zavést jeden paušální odvod pro malé podnikatele, uvedla ministryně financí Alena Schillerová v lednu letošního roku. Premiér Andrej Babiš pak řekl, že se koncept paušální daně spustí od ledna příštího roku. Následně ministerstvo financí zveřejnilo, jak si jeden paušální odvod představuje. Využít by jej mohly všechny OSVČ, jejichž roční příjem nepřekročí 1 mil. Kč. Dle představ ministerstva by získaly možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.

Paušální daň by se hradila měsíčně a zahrnovala by minimální náklady pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok (tj. částky, které již nyní všichni poplatníci povinně platí) a částky 500 Kč. Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 Kč – 5500 Kč měsíčně (letos by činila 5096 Kč). Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Čtěte také: Žádné daňové přiznání, žádné zálohy na pojištění. Čeká nás daňová revoluce?

Zákon stále nemá paragrafové znění

Přestože Andrej Babiš sliboval, že jeden paušální odvod bude platit už od ledna 2020, v dubnu Alena Schillerová připustila, že paušální odvod bude zaveden až během příštího roku. Důvodem odkladu je podle ministryně nedostatečná vzájemná provázanost IT systémů státních úřadů. Schillerová zároveň České televizi dodala, že nevidí problém v tom spustit paušální daň i během příštího roku, protože jde o měsíční zálohové platby. Ministerstvo financí tehdy také uvedlo, že návrh hodlá předložit letos v květnu a že by jej vláda mohla projednat v červnu. V létě jej pak měli začít projednávat poslanci.

Čtěte také: Odklad paušální daně není překvapení, její start v lednu 2020 byla utopie

Dnes je první srpnový den a příslušná norma stále nebyla připravena. Ministerstvo financí ani na opakovaný dotaz serveru Podnikatel.cz nesdělilo, kdy by měl být návrh připraven. Na otázky ohledně termínu předložení normy jen odpovědělo, že zahájilo práce na návrhu nezbytné novely ve spolupráci s dalšími dotčenými rezorty a že v tuto chvíli probíhá zejména odborná diskuze o jednotlivých parametrech návrhu. Návrh bude předložen tak, aby účinnost nastala nejpozději v roce 2021, ujistila server Podnikatel.cz Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Většina OSVČ paušální odvod v plánované výši nevyužije

Ačkoli se ladí parametry paušálního odvodu a samo ministerstvo financí uvádí, že by jej mohla využít teoreticky až 422 tisíc OSVČ, ve skutečnosti to zřejmě bude výrazně méně. Jak ukázal nedávný průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, šíře využití bude především záviset na tom, jak vysoký paušální odvod bude. Pokud by paušální odvod obsahoval minimální daň ve výši 500 korun, respektive pokud OSVČ musely měsíčně platit o 500 korun více než v současnosti, pro dvě třetiny živnostníků by nebyl zajímavý. Pokud by se měsíční úhrada zvýšila o 1000 korun, paušální odvod by nevyužilo dokonce 80 % z nich. Jestliže by naopak paušální odvod znamenal zvýšení platby státu o 200 korun měsíčně navíc, využila by jej více než polovina podnikatelů. V případě, že by se jednalo o 100 korun navíc, paušální odvod by byl zajímavý pro 61 % OSVČ.

Anketa tak ukázala relativní platební citlivost živnostníků. Podle AMSP ČR za to mohou neustále se zvyšující povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění. Nyní živnostník jen na nich odvede státu téměř 4600 Kč měsíčně, ať má nějaký příjem nebo vydělá čistou nulu – třeba když je nemocný, doplnila místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková.

To, že většina OSVČ o fixním paušálním odvodu s celkovou výší daně 500 Kč měsíčně neuvažuje, lze podle AMSP ČR přičíst nedostatku informací a malé medializaci tohoto nástroje. Naše anketa mezi živnostníky ukázala, že tento nástroj může fungovat, ačkoli bylo od počátku jasné, že není pro každého. Milionová hranice obratu sice není úplně velkorysá, přínos ale vidím nejvíce v konsolidaci plateb a úspoře času při finálních výpočtech daně z příjmu, to význam určitě má, domnívá se Břečková.

Čtěte více: Paušální odvod 5500 korun by většina OSVČ nevyužila, ukázal průzkum

Komu by se paušální odvod (ne)vyplatil

Jak už před časem spočítal server Podnikatel.cz, pro OSVČ hlavní s 80% paušálem, pro které platí minimální zálohy na pojistném, by výše paušálu s daní 500 Kč měsíčně znamenal vyšší odvody než doposud. Pro bezdětné z nich, které využívají jen základní slevu, by znamenal roční ztrátu 6000 Kč. V případě, že nyní využívají zvýhodnění na děti, by šlo dokonce o ještě vyšší částku.

dan_z_prijmu

U OSVČ hlavních s 40% nebo 60 % paušálem by výhodnost nového systému záležela na výši zisku a na nezdanitelných částkách, slevách na dani či zvýhodnění na děti, které podnikatel aktuálně uplatňuje.

Čtěte více: Které OSVČ na nové paušální dani vydělají a které nikoli? Spočítali jsme za vás

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).