Hlavní navigace

Pečuje o dvě děti, pojistné za ni hradí stát. Co když jsou celé léto u babičky?

10. 7. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Má děti v osobní celodenní péči, nepracuje a není ani OSVČ, zdravotní pojistné za ni hradí stát. Mění se něco, když děti odjedou na celé dva měsíce k babičce?

Stát je plátcem pojistného na zdravotní pojištění (mimo jiné) za osobu celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku (jedná se o kategorii „L“). Daná osoba přitom nesmí mít příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti. 

Uvedené podmínky jsou v tomto případě splněny, přesto z této kategorie státních pojištěnců může být v některém období vyřazena. Podmínka celodenní osobní a řádné péče se totiž považuje za splněnou jen tehdy, pokud jde skutečně o osobní, řádnou a celodenní péči. Dítě nesmí být svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny. 

Dokdy změnu hlásit? 

Když podmínka splněna není – přičemž rozhodným obdobím je celý kalendářní měsíc – musí pojištěnec své zdravotní pojišťovně oznámit ztrátu nároku na zařazení do této kategorie, a to do 8 dnů.

Kdyby byly děti svěřeny do péče jiné osobě na celý kalendářní měsíc, je tu povinnost oznámit to pojišťovně a zaplatit pojistné za dané období jako osoba bez zdanitelných příjmů, upozorňuje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Následně, až by byly obě děti opět v osobní celodenní a řádné péči, je možné se opět přihlásit do příslušné kategorie státních pojištěnců. 

Brand24

Čtěte také: Pokud student přeruší školu kvůli nemoci či úrazu, stále zůstává nezaopatřeným dítětem a pojistné za něj hradí stát. Jak je to v případě těhotenství studentky? Odpověď nabízí Kvůli těhotenství musela přerušit školu. Kdo za ni teď hradí zdravotní pojistné?

Ovšem vzhledem k tomu, že nebývá běžné odeslat dítě na prázdniny k babičce apod. na dva celé kalendářní měsíce, není většinou nutné takovou situaci s pojišťovnou řešit. Nejde-li o celý kalendářní měsíc, je zde stále nárok na zařazení mezi státní pojištěnce z důvodu péče o dvě děti ve věku do 15 let, uzavírá Tichý. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).