Hlavní navigace

Peníze zase nedorazily včas. Musí zaměstnavatel vždy dodržet stanovený termín?

16. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mnohdy se stává, že zaměstnancům nechodí peníze za práci včas. Co na to zákoník práce a vystačí si zaměstnavatel s argumentem, že peníze přeci vždy dorazí?

Na problematiku nepravidelnosti vyplácení peněz za práci upozorňuje Státní úřad inspekce práce v rámci svých otázek a odpovědí. Dotaz zní doslova takto: 

V pracovní smlouvě máme stanovený termín výplaty 20. každého měsíce. Ale každý měsíc nám výplatu posílají jinak. Mzdová účetní mi říkala, že to 20. poslala, ale že to banka poslala pozdě. Ptala jsem se majitele, ale ten se různě vymlouvá. Říká, že peníze vždy dostaneme. Já ale musím platit účty včas. Musí zaměstnavatel dodržet termín výplaty mzdy?

Mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo některou její složku, uvádí doslova § 141 zákoník práce.

Jak je to ale s pravidelností vyplácení? 

V rámci období, v němž je mzda splatná, musí zaměstnavatel určit pravidelný výplatní termín, není-li tento termín sjednán v pracovní smlouvě, kolektivní smlouvě anebo v jiné smlouvě. 

Čtěte také: Splatnost mzdy a výplatní termín není totéž

Tato povinnost je stanovena proto, aby zaměstnavatelé nevypláceli mzdu nepravidelně, v neprospěch zaměstnanců, kteří v důsledku toho pak nemohou realizovat své pravidelné platby, uvádí Státní úřad inspekce práce. 

Zaměstnavatel je tudíž povinen zaslat na svůj náklad a nebezpečí na jeden platební účet určený zaměstnancem mzdu, a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín. Pokud je 20. den v měsíci sjednán jako pravidelný termín výplaty mzdy, pak musí být mzda v tento den k dispozici, musí být k tomuto dni na účtu zaměstnance, je-li tedy sjednání, že mzda bude zasílána bezhotovostně. 

skoleni_15_4

Nedodržení termínu výplaty mzdy lze postihnout jako přestupek nebo správní delikt v úseku odměňování dle zákona o inspekci práce.

Zaměstnanci, kterým zaměstnavatel v insolvenci dluží, mohou žádat o mzdu úřad práce. Čtěte, jak na to a kolik dostanou: O nevyplacenou mzdu žádejte úřad práce. Maximální možná částka se zvýšila

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).