Hlavní navigace

Penziony dostanou 14 400 korun za pokoj, luxusní hotely 23 760 korun

21. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda včera schválila program Covid Ubytování, který poskytne dotace hromadným ubytovacím zařízením. Jejich výše se bude odvíjet od typu a počtu pokojů.

Zatímco čtyř a pětihvězdičkové hotely dostanou 330 Kč na pokoj a na noc (za celé rozhodné období 72 dnů jde o 23 760 korun), penziony jen 200 Kč na pokoj a noc (za celé období 14 400 korun). Program ještě musí notifikovat Evropská komise.

Luxusní hotely dostanou na pokoj více než penziony

Vláda včera schválila pravidla programu Covid – Ubytování, díky kterému dostanou dotace ubytovací zařízení. Stát jim přispěje částkou 100 až 330 Kč na pokoj a noc za období, kdy musela být uzavřena. Výzva by měla být vyhlášena v srpnu. Rozhodné období pro podporu tohoto odvětví cestovního ruchu je od 14. 3. 2020 do 24. 5. 2020 tj. 72 dní. Jedná se o dobu, po kterou byla zařízení uzavřena z důvodu platnosti usnesení vlády v souvislosti s krizí způsobenou pandemií COVID-19, uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

V rámci vyplácení podpory bude zohledněna i sezónnost zařízení, tzn., pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení uzavřeno, na podporu nárok mít nebude, popřípadě bude poměrně krácena. Tato podmínka nebude platit pro zařízení, která byla nově otevřena po termínu 1. 6. 2019. Kempy budou mít nárok na podporu pouze na ubytovací objekty (budovy s pokoji nebo chatky). Dotace se rovněž nemá vztahovat na ubytování skrze Airbnb. Celková výše dotace se bude odvíjet od typu ubytovacího zařízení a počtu pokojů, a to od 100 do 330 Kč na pokoj a noc.

Žadatel obdrží dotaci pokud:

Brand24

  • nebyl k 31. 12. 2019 podnikem v obtížích
  • má sídlo na území EU
  • ke dni 14. 3. 2020 neměl splatné nedoplatky ve vztahu k veřejnému rozpočtu nebo zdravotní pojišťovně
  • vzdá se uplatňování dalších nároků na náhradu vzniklé škody

Žadatel zároveň nesmí 6 měsíců od poskytnutí dotace ukončit stávající podnikatelskou činnost, na základě které poskytuje ubytovací služby.

Program ještě musí notifikovat Evropská komise. Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že výzvu k předkládání žádostí vyhlásí během srpna. Žadatel vyplní online formulář žádosti, která bude zpřístupněna zároveň s vyhlášením výzvy, a doručí na Státní fond podpory investic, který bude žádosti administrovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).