Hlavní navigace

PES, právní elektronický systém, který má podnikatelům usnadnit život, se vrací

12. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na podzim roku 2017 sice Senát odmítl zavedení právního elektronického systému (PES) a jeho financování, nyní se ale systém vrací na scénu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se totiž před několika dny rozhodlo podpořit Hospodářskou komoru ČR (HK ČR) v rozvoji právního elektronického systému, který přehledně na jednom místě zpřístupní podnikatelům všechny povinnosti vyplývající pro ně z právních předpisů.

Ministerstvo podpoří PES

Přestože v předchozím volebním období všechny strany zastoupené ve Sněmovně podpořily zavedení elektronického nástroje (tzv. právní elektronický systém – PES) umožňujícího firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet, zákon nakonec Senát zamítl. Kvůli následným volbám tak zákon spadl pod stůl. Nyní ale návrh opět ožívá.

Čtěte více: Revoluce v přípravě zákonů se nekoná. Senát e-systém pro podnikatele zamítl 

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková v pátek podepsala s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým dohodu o spolupráci na projektu PES a společně jej představili. Právní elektronický systém považuji i za efektivní nástroj pro analýzu regulační a byrokratické zátěže pro podnikatele, která vyplývá z právních předpisů, uvedla Nováková a dodala: PES nabídne podnikatelům přehledně a v uživatelsky přívětivé podobě seznam povinností, které je zapotřebí při podnikání plnit. Věřím v jeho úspěch, rozvoj a spokojenost podnikatelů.

Komora již systém spustila v pilotním režimu, ostrý provoz by měl začít v prvním letošním pololetí. Aktuálně systém obsahuje přes 1600 povinností a další do něj budou postupně vkládány. Než do něj ale budou vloženy všechny povinnosti, které podnikatelé musí plnit, zabere to roky. Informace, které podnikatelé v PES naleznou, mají v tuto chvíli informativní charakter. Bez příslušné legislativy zatím totiž nelze dát přehledu větší závaznost, kterou by podnikatelé přivítali. V budoucnu chce proto Hospodářská komora ČR usilovat o to, aby přehledy povinností byly přímo povinnou součástí všech zákonů, doplnil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

skoleni_15_4

Čtěte také: Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele 

Přístup do systému bude zpoplatněný. Základní přístup pro živnostníky by měl stát 100 korun měsíčně. Dále půjde dokoupit oborové či profesní balíčky, jejichž cena bude vycházet z náročnosti zpracování příslušné legislativy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).