Hlavní navigace

Pětina podnikatelů, kterým omezili nebo zakázali byznys, za měsíc zkrachuje

18. 2. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud budou restrikce v aktuální podobě pokračovat, pětina zasažených podnikatelů už to více jak měsíc neudrží. Svou živnost plánují zabalit.

Hospodářská komora ČR společně s osmi podnikatelskými svazy provedla šetření mezi živnostníky a podniky, které působí v nejvíce vládními restrikcemi postižených oborech, jako jsou restaurace, bary, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny, eventy nebo obchody. Situace začíná být vážná. Často se skloňuje slovo krach a insolvence. 

Pokud budou nadále platit stávající zákazy, pětina živnostníků a podniků, kterým vláda mimořádnými opatřeními uzavřela provozovny, výrazně omezila jejich výdělečnou činnost nebo jsou závislí na činnosti uzavřených provozů, neudrží své podnikání už déle něž jeden měsíc. Dalších až 40 % podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců. 

Covid programy nestačí, podnikatelé si půjčují

Z šetření také vyplynulo, že většině podnikatelů současné vládní programy pokrývají méně než třetinu jejich mzdových a fixních nákladů. Zbylých 70 % měsíčních nákladů zcela uzavřených nebo polouzavřených provozů se snaží zaplatit půjčkami od bank, rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv. Jde například o nájemné, leasing, energie či pojištění. Řada z nich se zadlužuje u svých dodavatelů, se kterými mají uzavřené dohody o posečkání s platbami.

Desetina podnikatelů sítem podpor v současnosti zcela propadá, i přestože jsou mimořádnými opatřeními zasaženi. S největšími problémy při pokrytí nákladů se potýkají prádelny a čistírny, u kterých je i největší zastoupení těch, kteří nemají nárok na žádnou kompenzaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).